Cristian Orgonaş: Imobiliare: în ultimul an şi jumătate, preţurile apartamentelor au scăzut în medie cu 40% - Bloguri economice

joi, 26 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Imobiliare: în ultimul an şi jumătate, preţurile apartamentelor au scăzut în medie cu 40%

Portalul Imobiliare.ro a lansat zilele trecute un indice care masoara evolutia pretului pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor scoase la vanzare pe situl respectiv, iar datele arata ca la nivel national, intre martie 2008 si octombrie 2009, pretul mediu pe metru patrat s-a redus de la 2058 euro la 1239 euro, ceea ce inseamna o scadere de 39.8%, in lei scaderea fiind de 30.7%.

Pe orase, cea mai mare scadere a avut loc in Bucuresti – 42% in euro si 33% in lei, pretul mediu ajungand in octombrie la 1316 euro, in timp ce in Timisoara, scaderea a fost de 25% in euro si 14% in lei, pretul pe metru patrat fiind acum de 979 euro, toate datele pot fi gasite aici.

De remarcat ca aceste cifre reprezinta o combinatie intre preturile cerute de proprietari atat pentru apartamentele noi cat si pentru cele vechi si mai mult, nu includ reducerile care se obtin dupa negociere (5-10%). In martie 2008, nu cred ca se gaseau prea multi proprietari dispusi dispusi sa negocieze.


In ultimele luni, preturile au aratat o surprinzatoare stabilitate insa piata este blocata si nu vad niciun motiv care sa determine o crestere a preturilor in urmatorul an. Iar numarul tranzactiilor nu va creste atat timp cat proprietarii vor tine la pret.

Din 2010 vom avea si un indice oficial al pietei imobiliare calculat de Institutul National de Statistica, indice care se va baza nu pe preturile cerute de proprietari, ci pe valoarea efectiva a tranzactiilor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP