Cristian Orgonaş: Indicele lucrărilor de construcţii serie brută: -14% după nouă luni - Bloguri economice

vineri, 6 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Indicele lucrărilor de construcţii serie brută: -14% după nouă luni

Conform datelor INS publicate astazi, in luna septembrie 2009, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a crescut fata de luna august 2009 cu 13,2%, iar ca serie ajustata în functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,0%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 21,9%, respectiv 20,7%, graficul mai jos, click pentru marire.


In perioada ianuarie-septembrie, volumul lucrarilor de constructii serie bruta a scazut cu 14% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior, iar ca serie ajustata, scaderea a fost de 9.9%.

Ce impact va avea aceasta scadere asupra PIB? In primul trimestru, constructiile au crescut cu 4.4%, ceea ce a determinat o contributie pozitiva de 0.3%.

Dupa primul semestru, constructiile au scazut cu 8.6%, iar impactul asupra PIB a devenit negativ, respectiv -0.6% (0.6% din scaderea de 7.6% a fost generata de constructii, 2.9% de servicii, 2.4% de industrie, 1.4% de scaderea impozitelor nete si 0.3% de agricultura).

Cum in primele trei trimestre, constructiile au ajuns la -14%, impactul asupra PIB va depasi probabil 1% din totalul scaderii economice ce va fi inregistrata dupa primele noua luni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP