Cristian Orgonaş: Investiţiile străine scad cu 50%, dar muncitorii români din străinatate continuă să trimită bani în ţară - Bloguri economice

miercuri, 11 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Investiţiile străine scad cu 50%, dar muncitorii români din străinatate continuă să trimită bani în ţară

Conform unui comunicat al BNR, in primele noua luni ale acestui an, investitiile straine au totalizat 3.525 milioane euro, in scadere cu 49.6% comparativ cu cele 6.994 milioane euro investite in aceeasi perioada a anului trecut.

Din aceasta suma, creditele intra grup au însumat 1.774 milioane euro (comparativ cu 2.417 milioane euro in 2008), iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit 1.751 milioane euro (4.577 milioane in 2008).

In perioada ianuarie-septembrie, deficitul de cont curent a fost finantat in proportie de 106% din investitii straine. In 2008, procentul a fost de doar 56.6%.

Privind cifrele, se observa ca participatile la capital si profitul reinvestit s-au redus cu 61.7%, iar creditele intra-grup cu doar 26.6%, ceea ce inseamna ca, pe de o parte, companiile mama din strainatate continua sa pompeze bani in filialele din Romania sub forma de imprumut, iar pe de alta parte, multe companii au decis repatrieze profiturile realizate anul trecut si nu sa le reinvesteasca asa cum au facut-o pana acum.

Evolutia lunara a investitiilor straine in ultimii ani o puteti observa in graficul de mai jos.


In ceea ce priveste transferurile de bani din strainatate in Romania, sume care in marea lor majoritate reprezinta banii trimisi in tara de muncitorii romani care lucreaza in alte tari, acestea au totalizat 5.08 miliarde euro in primele noua luni, in scadere cu “doar” 24% comparativ cu suma de 6.69 mld euro aferenta aceleiasi perioade a anului trecut.

Si luna septembrie dovedeste faptul ca in ciuda conditiilor grele de pe piata muncii din Spania (mai ales) si Italia, romanii continua sa mentina un ritm bun al remitentelor, detaliile in graficul de mai jos.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP