Cristian Orgonaş: Mai rezistăm o lună? - Bloguri economice

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Mai rezistăm o lună?

Conform asteptarilor, delegatia FMI a anuntat ieri ca paraseste Romania fara sa acorde guvernului a treia transa din imprumut, urmand ca negocierile sa fie reluate in momentul in care situatia de pe scena politica se va clarifica, adica nu mai devreme de 7-10 decembrie.

De ce a fost amanata acordarea celor 1.5 miliarde euro? Pentru ca niciun partid sau candidat la presedintie nu a indraznit sa isi asume acum, cu doua saptamani inainte de alegeri, implementarea rapida a unor masuri extrem de nepopulare, cum ar fi concedierea a zeci/sute de mii de bugetari, taieri de pensii si salarii, reduceri de cheltuieli in sectorul public etc.

Refuzul asumarii unor asemenea decizii, creeaza in randul unei bune parti a populatiei, imaginea unei clase politice iresponsabile, incapabile sa puna pe primul loc interesul tarii, insa ma intreb la ce ne putem astepta din partea candidatilor, din moment ce viitorul lor politic depinde de aceste alegeri?

Cine are curajul sa faca declaratii de genul ”anul viitor vom concedia cel putin 100.000 de bugetari”, stiind ca in momentul respectiv, este un om mort din punct de vedere politic?

Mai mult, stim cu totii ca acest joc de-a “uite guvernul, nu e guvernul” nu reprezinta altceva decat calcul politic si mutari pe tabla de sah a alegerilor. Cei de la FMI si-au dat seama ca sunt in plus, asa ca au plecat, promitand insa sa revina cand lucrurile se calmeaza.

S-a vehiculat si ca in lipsa banilor de la FMI, Guvernul nu va putea plati salariile si pensiile in noiembrie si decembrie. Putin probabil sa se intample asta, pentru ca bani se gasesc, costul lor insa variaza.

Ieri, Ministerul de Finante a luat 793.8 milioane euro de pe piata interna la o dobanda de 5.25% pe an, in conditiile in care bancile au oferit aproape 1.5 miliarde euro.

Acesti bani nu ajung insa, asa ca Statul mai poate aranja un imprumut de la banci de genul celui contractat in iulie, la o dobanda mai mare decat cea aplicata de FMI, dar mai mica decat cea obtinuta daca ar fi iesit pe piata externa.

Dupa cum spuneam, solutii exista, iar amanarea platii celei de-a treia transe a imprumutului de la FMI nu este o catastrofa. Deocamdata.

Intrebarea este ce se va intampla dupa 6 decembrie. Va fi in stare noul Guvern sa faca ceea ce trebuie pentru a tine cheltuielile sub control, sau va aplica aceeasi politica de maxima protectie sociala, care ne-a introdus in rahat pana in gat din punctul de vedere al deficitului bugetar?

In varianta optimista, tot balciul politic se va incheia imediat dupa alegeri.

Mai rezistam o luna?

PS: graficul de mai jos arata de ce deficitul bugetar nu poate fi tinut in frau. Sursa: BNR – Raportul trimestrial asupra inflatiei, noiembrie 2009.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP