Cristian Orgonaş: Productivitatea şi salariile - Bloguri economice

vineri, 13 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Productivitatea şi salariile

Una dintre problemele cu care se confrunta economia Romaniei inainte de criza, a fost aceea ca salariile cresteau mai repede decat productivitatea muncii, astfel ca forta de munca devenea tot mai scumpa in raport cu valoarea adaugata pe care o genera.

In ultimele patru luni insa, cresterea de productivitate in industrie a devansat cu mult cresterea salariilor, astfel ca doar in septembrie, productivitatea a fost cu 17.8% mai mare decat in septembrie 2008, in timp ce salariul mediu brut nu a crescut decat cu 8.2%.

In mod normal, aceasta veste ar trebui sa fie una foarte buna, pentru ca un ritm de crestere al productivitatii mai mare decat cel al salariilor imbunatateste competitivitatea companiilor, insa daca intram in detalii, observam ca lucrurile nu mai sunt atat de roz.

Cum s-a obtinut aceasta crestere de productivitate? Din nefericire, nu ca urmare a cresterii productiei cu acelasi numar de angajati, ci ca urmare a concedierilor masive care au avut loc in ultimul an.

In septembrie 2009, numarul salariatilor din industrie a fost de 1322.7 mii, cu 227.000 mai putini decat in septembrie 2008, ceea ce inseamna ca forta de munca s-a redus cu 14.7%, in timp ce productia industriala a scazut cu doar 4%.

In aceste conditii, nu trebuie sa ne mire cresterea spectaculoasa a productivitii muncii, crestere care va deveni si mai mare pe masura ce industria isi va reveni in lunile urmatoare.

Partea buna a lucrurilor este ca pe termen mediu, aceasta crestere de productivitate va genera locuri de munca, pentru ca angajatii au si ei o limita in ceea e priveste volumul de munca pe care il depun.

In ultimele luni, probabil ca multe companii au profitat de criza pentru a isi ajusta numarul angajatilor si de a ii forta pe cei care au ramas sa accepte mai multe responsabilitati, insa aceasta politica nu poate continua la nesfarsit.

Imbucurator este si faptul ca ritmul de scadere al numarului salariatilor din industrie a incetinit vizibil in ultimele luni, astfel ca in septembrie, doar 14700 de persoane si-au pierdut locul de munca, spre deosebire de cele 29.400 de locuri de munca pierdute in decembrie 2008, sau 26.500 in februarie 2009.

In graficul de mai jos se poate observa evolutia productivitatii si a salariului mediu brut in industrie (scala din stanga), respectiv evolutia numarului de angajati din industrie (scala din dreapta). Sursa: INS


Cel putin in acest moment, se pare ca industria se afla pe drumul cel bun.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP