Cristian Orgonaş: Un an de criză: în ce domenii s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă - Bloguri economice

vineri, 13 noiembrie 2009

Cristian Orgonaş: Un an de criză: în ce domenii s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă

In perioada septembrie 2008-septembrie 2009, numarul salariatilor din economie a scazut cu 385,7 mii persoane, de la 4.834,6 mii la 4.448,9 mii, ceea ce reprezinta o scadere de 8%.

Cum efectele crizei nu s-au manifestat cu aceeasi intensitate in toate ramurile economiei, nici pierderile de locuri de munca nu au fost uniforme.

Astfel, de departe cel mai afectat domeniu a fost cel al tranzactiilor imobiliare, unde aproape un sfert dintre angajati si-au pierdut locurile de munca, iar la capatul celalalt avem Sanatatea si Administratia Publica, unde numarul salariatilor a crescut usor, cu 2.4% respectiv 2.3%.

In constructii, scaderea a fost de 15.9%, insa cred ca aceasta cifra este mai mica decat in realitate pentru ca in acest sector, munca la negru a inflorit in ultimii ani, in comert reducerea a fost de 6.5%, iar in domeniul transporturilor, numarul salariatilor s-a redus cu 4.1%, datele in graficul de mai jos.Sursa: INS

Pe scala din stanga se observa numarul locurilor de munca pierdute, iar scala din dreapta (linia galbena) arata scaderea procentuala a numarului salariatilor raportata la totalul salariatilor din domeniul respectiv.


De remarcat ca exista o diferenta foarte mare intre scaderea numarului salariatilor si cresterea numarului somerilor, astfel ca numarul salariatilor a scazut cu 385.700 persoane, dar numarul somerilor a crescut cu doar 272.000 intre septembrie 2008 si septembrie 2009. Evolutia somajului in graficul de mai jos.


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP