Dan Popa: Am fi putut evita situaţia în care am ajuns? - Bloguri economice

miercuri, 11 noiembrie 2009

Dan Popa: Am fi putut evita situaţia în care am ajuns?

Cred ca da. Probabil ca nu am fi ajuns aici, daca Statul aplica alte decizii, nu pe cele mai proaste.
La Finante nici nu ai ce politici sa critici, pentru ca ele nu au existat. Ca strategie, Finantele au mers de cele mai multe ori pe strategia “cautatorilor prin gunoaie”, care scormonesc dupa o felie de pita cu care sa se sature in urmatorul sfert de ceas. In mod identic, Finantele au scormonit dupa cate o taxa sau cate un impozit nou, care sa mai umple o casuta din sectiunea de venituri bugetare. Strategie, in sensul sanatos al cuvantului nu a existat.
La fel, am sentimentul ca BNR a batatorit prin politicile sale partia catre situatia de acum. Daca pacientul era bolnav la cap, BNR il opera la picioare.

Daca se plangea ca il dor maselele, BNR ii punea bratul in atele si`i spunea sa stea cuminte ca o sa`i treaca. Nicio clipa nu stiu ca cei din BNR, care sunt oameni foarte inteligenti, totusi, sa poata sa iasa dintr-un anumit corset de gandire si sa gandeasca liber. Repet, sunt oameni exceptionali acolo, dar la nivel de intreg, politica BNR nu da roade.
De ce nu se puteau de pilda introduce un nivel al rezervelor minime neremunerate pentru investitiile sau creditele in valuta, inca de acum 5 ani? Mergea infatorarea externa ca nebuna? Oare nu se putea stabili un plafon de indatorare externa pentru corporate si pentru autoritatile publice? Era greu sa pui pe picioare o agentie de rating independenta pentru datoria firmelor si municipalitatilor?
Cred ca un mod mai liberal in gandire nu ar strica nimanui.
Si asta pentru ca, ne uitam unde am ajuns. Intra capital strain in tara, dar intra sunb forma unor imprumuturi intr-firma, din cauza diferentialului ridicat de dobanda (intre BCE si BNR) si a volatilitatii cursului. Ma uitam aseara peste un exemplu edificator. O firma care are de investit un milion de euro. Daca i`ar plasa la 3 % dobanda, dupa un an ar avea 1.003.0001.030.000. Daca ii trimite ca imprumut fiicei din Romania, iar fiica ii pune la o dobanda de 10 %, dupa un an ia 4.730.000 de lei, ceea ce ar insemna 1.100.000 de euro. Din start, fara sa bagi devalorizari ale leului, obtii un profit de 70.000 de euro fata de un plasament in afara. Si nu platesti nici impozit, pentru ca in acte banii figureaza ca imprumut.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP