Dan Popa: Capul de locuitor care a pierdut cel mai mult din cauza crizei financiare. 31.600 USD plus 1 leu - Bloguri economice

duminică, 1 noiembrie 2009

Dan Popa: Capul de locuitor care a pierdut cel mai mult din cauza crizei financiare. 31.600 USD plus 1 leu

Din 2007 si pana la mijlocul lui 2009, costul global al crizei urcase la 22.000 de miliarde de dolari, potrivit calculelor facute de Gilles Moëc, economist la Deustche Bank Asta inseamna cat PIB-ul cumulat al SUA, Marii Britanii, Frantei si Germaniei. Sau circa 31.600 de dolari pe celebrul cap de locuitor. Sigur, nu e vorba aici de o factura individuala pe care capul de locuitor o are de achitat, ci de o cifra care sa arate ordinul de marime al costului crizei.

Calculul include pierderile bancare (1.616 miliarde de dolari la finele primului semestru din 2009, conform Bloomberg), evolutiile bursiere, ale pietei imobiliare, costul fondurilor injectate in economie si care au provocat deficite bugetare uriase si multi alti factori care ar prelungi inutil acest text.
Ideea este ca eu am depasit acest plafon al pierderilor, fiind probabil capul de locuitor campion al acestor pierderi generate de criza. Si nu vorbesc aiurea, ci in foarte riguroasa cunostinta de cauza. Pa langa aia 31.600 de dolari pe care`i am ca orice cap de locuitor, eu am mai pierdut aseara, o bancnota nou nouta de un leu. O aveam in buzunar si o tineam pentru investitii in lumea „post-criza”. Ei bine, in timp ce ma gandeam la ce naibii au avut in cap bancherii aia americani de au investit ca orbetii in produse structurate, bancnota aia de un leu mi`a alunecat din buzunar. Creca am injectat`o in piata intr`un mod inconstient, ca sa zic asa. Si mi`a umflat costul crizei, ceva de speriat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP