Dan Popa: Cine e mai slab: dolarul sau FMI? - Bloguri economice

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Dan Popa: Cine e mai slab: dolarul sau FMI?

Potrivit statisticilor publicate ieri de Departamentul de Comert al SUA, exporturile pe primele 9 luni din 2009 sunt echivalentul a 10,6 % din PIB, fata de 12,6 % in 2008. Variatiile sezoniere au fost excluse, pour les connaiseurs.
Dupa trei trimestre asadar, exportatorii afiseaza valori mai mici cu 19,5 % fata de perioada similara din 2008, astfel ca un dolar slab e un ajutor binevenit pentru economia SUA. Dolarul ieftin aduce competitivitate produselor exportate, iar cei care exporta in SUA sunt pusi intr`o mica dificultate. Sa luam un roman care vinde un mar in SUA la un pret fixat la un dolar. Cand dolarul scade, exportatorul roman ia pe el, vanzand dolarul incasat, mai putini lei decat in momentul producerii acelui mar. Deci, ca sa isi pastreze marja de profit musai e sa isi reduca cheltuielile de productie (sa scada salariile de pilda)
Atunci cand valoarea bancnotei verzi (indice ponderat in functie de partenerii comerciali ai SUA) scade cu aproape 8 % (intre noiembrie 2008 si septembrie 2009), treaba devine serioasa. Degeaba urla pe toata canalele secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, ca SUA are nevoie de un dolar puternic, cata vreme nu face nimeni nimic pentru asta. Ultima interventie a Bancii Centrale in piata dateaza din septembrie 2000, cand operatiunea a constat in cumpararea de euro.
Relansarea exporturilor americane este una din prioritatile asumate de administratia Obama. Numai ca, potrivit Dept of Commerce, mai putin de 1 % din cele 30 de milioane de companii americane exporta, iar dintre acestea, aproape 60 la suta lucreaza cu o singura tara in care au un singur client. Foarte tare.
Notez in treacat ca cele mai mari prabusiri ale exporturilor SUA au fost evident in domeniul auto (-41 %), urmate de semiconductori (-32 %), computere (-20 %) si chiar si alimente (-20 %, nici puii americani nu mai sunt ce erau odata, nu? J).
Pe plus sta foarte bine sectorul pharma, care a urcat cu +16 %.

Normal ar fi sa se bage in ciorba si FMI, care coordoneaza sistemul monetar al planetei. Dar ce sa faca si Fondul? De propus un nou sistem monetar, nu poate ca nu are cojones. China, Rusia si Franta (Sarkozy pleda recent pentru un lume multimonetara) vor sa dea cu dolarul de pamant. SUA, Japonia si Germania zic ca deocamdata, asta e cel mai bun sistem pe care il putem avea.
Circa doua treimi din rezervele valutare ale statelor lumii sunt in dolari, asa ca o eventuala renuntare la bancnota SUA ar fi dramatica in anumite cazuri. In ultimele luni, 9 tranzactii din 10 pe piata valutara internationala implica dolari (cumparare sau vanzare).
Pur si simplu FMI e prea ocupata sa stinga incendiile financiare din lume pentru a recladi un nou sistem mai echilibrat.
Asta ca sa nu mai zic de raportul publicat miercuri pe site`ul institutiei de catre 3 economisti care precizeaza ca e punctul lor de vedere, nu al FMI, si care spun ca lumea traieste cu un „non sistem” monetar care are „grave slabiciuni”.

Asta e. Cata vreme euro-ul, yenul sau lira sterlina nu atrag atat de tare ca usd`ul, cata vreme aurul disponibil este limitat, nu prea avem multe optiuni.

Dolarul va fi lasat sa cada atata timp cat economiei SUA ii va conveni acest lucru. Adica pana pe la primavara incolo.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP