Dan Popa: Criza şi salariile în bănci - Bloguri economice

miercuri, 18 noiembrie 2009

Dan Popa: Criza şi salariile în bănci

Am primit pe mail, printre alte lucruri interesante, doua modele de contracte de munca din doua banci (fatalmente, diferite), valabile din toamna 2009, pana in noiembrie 2010. Sigur ca doua banci din peste 40 nu pot fi considerate model general valabil, dar discutam despre institutii din top10.
M-au amuzat oarecum cateva lucruri. Unul e cel legat de nivelul salarizarii.

Una dintre banci zice asa: “Raportarea salariilor la piata bancara se face astfel:
Pentru posturile la nivel de senior management – la nivelul cuartilei superioare din piata;
Pentru posturile la nivel de „middle management” si cele de expert – la nivel mediu al pietei + 10%;
Pentru toate celelalte posturi – la nivelul mediu al pietei
Fiecarui nivel i se asociaza un nivel de beneficii descris in Politica de salarizare si beneficii, capitolul beneficii.
Salariul minim brut stabilit pentru salariatii … BANK ROMANIA S.A., cu norma intreaga, este 1.200 RON/luna.”
Partea amuzanta este ca acel “nivel mediu” al pietei, este de multe ori crescut artificial. De regula, la angajare, candidatul isi umfla cu cateva mii de lei venitul anterior, pentru a obtine un scor mai bun la negociere. Au fost cazuri in care candidatii erau atat de prosti incat isi “dospisera” salariile infiorator. Pentru un post de sef de sucursala, un candidat (daca nu ma insel, din Sibiu sau Brasov) sustinea ca ia 8.000 de euro lunar, ceea ce e o aberatie.
Din cate stiu, salariul minim brut pe sistem bancar roman este la nivelul a 800 de lei (includ in medie si salariile care se aplica in provincie). Dar sa revin.
Cealalta banca, are pare`se criterii mai riguroase. Zice asa:” Pentru posturile de executie, salariul minim se negociaza de la 90 % din valoarea pietei, la care se poate adauga un spor intre 5-50% in functie de valoarea recunoscuta a specialistului recrutat. Pentru posturile asumate ca middle management, salariul se calculeaza luand ca medie valoarea de 90 % a pietei, la care se adauga 5- 20% in functie de valoarea recunoscuta a specialistului recrutat;
Pentru posturile operative – nivelul mediu acceptat din sistemul bancar, la care se poate adauga 5-10% pentru valoarea recunoscuta a specialistului recrutat.
In cazul … BANK ROMANIA S.A., valoarea salariul minim net stabilit pentru salariati este de 1100 ron/luna”
Pentru pozitii cheie, in cazul ambelor banci, valoarea medie, dar si capetele intervalului (minimul si maximul) sunt mai mari cu 15%-20%.
Pozitiile cheie vor fi actualizate anual si aprobate de Conducere.
- Pentru angajatii care isi desfasoara activitatea in unitatile teritoriale din Bucuresti, minimum si maximum din grila vor fi mai mari cu 10%.
Marirea salariului de baza se poate face in functie de performanta individuala (o singura data pe an).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP