Dan Popa: Depozitele populaţiei în bănci. De ce e greu de comparat economisirea din România cu cea din Ungaria - Bloguri economice

joi, 5 noiembrie 2009

Dan Popa: Depozitele populaţiei în bănci. De ce e greu de comparat economisirea din România cu cea din Ungaria

Am citit in blogosfera tot felul de articole, pompos intitulate „studii comparative”, legate de cat economiseste un roman fata de un maghiar sau un polonez. Studiile de care vorbesc erau insotite fatalmente de grafice care intareau concluziile trase de autor.
Calculele facute de regula de asemenea amici ai finantelor sunt urmatoarele: se ia nivelul depozitelor bancare comunicat de Banca Centrala a unui stat si se imparte la populatia totala. Rezultatele se compara direct si se trag concluzii ca daca in tara A economiile pe cap de locuitor sunt mai mici decat in tara B…..

…. guvernul din tara B acest lucru „arata cat de mult am avut de pierdut datorita lipsei de viziune a celor care s-au perindat la guvernare in primii 10 ani de la Revolutie”.
Am sa discut azi despre cuartilele de venit si impactul cotei unice asupra gradului de economisire.
Se stie ca populatia economisteste in functie in primul rand de venitul disponibil. Venitul se imparte in functie de anumite intervale, care formeaza cuartilele de venit.
Potrivit unui recent studiu al GEA (daca nu ma insel), ponderile consumului in venit in functie de cuartila de venit stau cam asa, in Romnania.
Pe masura ce creste nivelul venitului, creste si elasticitatea ecobomisirii in functie de venit. O explicatie posibila ar fi aceea ca familiile din cuartila inferioara (cei mai saraci 25%) economisesc mai mult din venitul suplimentar pentru ca au nevoie de o rezerva pentru a se proteja in cazul unui eventual soc negativ. In plus, aceste familii s-ar putea sa nu se astepte la cresteri ale venitului pe viitor, si atunci au un stimulent sa economiseasca in prezent. Problema ramane insa: familiile cele mai bogate economisesc cel mai putin din castigul din cota unica; aceasta demonstreaza efectul de stimulare a consumului pe care l-a avut cota unica.
Numarul de persoane in intretinere creste nivelul consumului, scazandu-l pe cel al economisirii si muta efectul mai pronuntat in cuartila inferioara.
Atunci cand discuti despre economisire, mai trebuie sa fii atent la creditare , la natalitate (tarile cu natalitate puternica au cheltuieli mai mari si inregistreaza dinamici in scadere ale gradului de economisire), la fiscalitatea din statele pe care le compari si la alti cativa factori, asupra carora acum nu am vreme sa ma aplec.
Am auzit despre nominalizarea urmatoare pe care Basescu o va face si vreau sa o verific.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP