Dan Popa: Dispariţia bonusurilor a redus la jumătate salariile unor funcţionari din băncile româneşti - Bloguri economice

duminică, 8 noiembrie 2009

Dan Popa: Dispariţia bonusurilor a redus la jumătate salariile unor funcţionari din băncile româneşti

In foarte multe institutii bancare romanesti, castigul real al salariatilor a scazut fata de anul trecut, pe fondul crizei. Comparativ, daca un angajat intr-o banca maricica lua anul trecut

in luna mai

in luna mai
,
vreo 6300 de lei in mana, in februarie 2009, venitul lui net ajunsese la 3000 de lei.
Februarie

Si asta nu pentru ca salariul negociat a scazut cu mai bine de jumatate, ci pentru ca au disparut bonusurile de pe fluturasii de salariu. Aproape in fiecare luna, bonusurile, primele si celelalte stimulente pe care banca le acorda, ajungeau sa dubleze salariul angajatului.
Discutam aici nu de un lucrator in front, dar nici de vreun sef de directie. Un salariat median. Pe cartea de munca, salariul lui a urcat cu 132 de lei din ianuarie 2009 in februarie, dupa care cresterea s-a oprit.
In alte banci, pe posturi similare, castigurile sunt comparabile, atata ca se schimba doar denumirea sub care sunt acordate.
Am inteles ca in banca respectiva s-a aplicat o politica de remunerare in toate subsidiarele din lume. Bonusurile dispar incetul cu incetul, nu din cauza ca G20 sau FMI sugereaza asta, ci din alte doua motive: primul, e legat de taierea cheltuielilor salariale pe care le fac institutiile financiare pentru a rambursa eventuale ajutoare primite de la statul in care opereaza banca mama, iar al doilea motiv tine de incetinirea dramatica a activitatii, care nu mai poate sustine financiar asemenea bonusuri, prime, stimulente.
Din cate am discutat cu liderii de sindicat din banci, lumea e impacata cu aceasta situatie, in foarte putine cazuri existand salariati care nu vor in ruptul capului sa mearga acasa cu mai putini bani decat mergeau anul trecut, cand afara era soare.
PS Nu discut acum despre salariul din decembrie, care evident ca includea primele corespunzatoare, pe care orice institutie le da.
Decembrie

Spun doar ca deja in ianuarie, scadere a inceput sa fie resimtita din plin.
Ianuarie

Probabil ca din toamna viitoare, lucrurile isi vor reveni pe vechiul fagas. Bancile straine uita repede lectiile crizei, iar apetitul pentru risc nu va disparea cu una, cu doua. Mai ales daca nu vor fi aduse reglementari noi im sistem, care sa il limiteze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP