Dan Popa: Explicaţiile viceguvernatorului Popa legate de menţinerea dobânzii cheie - Bloguri economice

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Dan Popa: Explicaţiile viceguvernatorului Popa legate de menţinerea dobânzii cheie

“Ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ dar nu se limiteaza la dobanda. Conditiile astea includ RMO, includ gestiunea ferma lichiditatii (pe care o calificam drept ferma, nu adecvata, cum faceam pana acum) si ele trebuie sa conduca la ancorarea anticipatiilor inflationiste si la revenirea inflatiei pe traiectoria programata si pe 2010 si pe 2011. Noi avem o prognoza care bate 8 trimestre de acum incolo. De asta am si dat tinta pe 2011, care nu era pana acum comunicata.

In acest moment o scadere a dobanzii de politica monetara nu s-ar fi dus acolo unde ne intereseaza pe noi: prin dobanzile interbancare, in reducerea dobanzilor la credite noi. Ca alea ne preocupa in mod special. O sa vedeti ca in timp ce noi scadeam de la 10,25 la 8, dobanzile la credite au scazut dar cu mult mai putin. Dovada ca au si crescut marjele intre dobanzile la credite si depozitele la moajoritatea bancilor comerciale.

Si pe urma, BNR mai spune si altceva. Vedem pe de o parte, datorita volatilitatii mediului politic intern, o crestere de ceva timp in urma (dar care pare sa fie persistenta), o crestere asadar a dobanzilor interbancare fata de dobanda de politica monetara. In conditiile in care aceasta crestere nu afecteaza doar scadentele overnight si se duce pe 3 luni si mai departe, este greu de explicat un alt nivel al dobanzii, decat cel de 8 %. Este un semnal de mentinere, nu discutam aici despre traiectoria dobanzii

Apoi, a fost o nevoie de a da un semnal de stabilitate. Marjele la eurobondurile romanesti fata de etalonul german, precum si masura de asigurare la riscul de default, deci CDS, ambele au cunoscut cresteri semnificative de la inceputul lui octombrie. In aceste conditii este necesar un semnal de stabilitate. Dincolo de scaderea substantiala a activitatii economice, am asistat la o consolidare a dezinflatiei cu anumite intarzieri de care trebuie sa tinem seama. Nu vrem sa asistam la riscuri de ratare a tintei”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP