Dan Popa: Fost angajat al unei bănci: ”Cred că eram singurii care făceau credite la altă bancă decât cea la care lucrau” - Bloguri economice

luni, 9 noiembrie 2009

Dan Popa: Fost angajat al unei bănci: ”Cred că eram singurii care făceau credite la altă bancă decât cea la care lucrau”

O scrisoare, pe care o redau aproape integral.
“Am simtit pe buzunarul propriu sa ramai fara bonusuri. Am lucrat timp de 8 ani intr-o banca, nu are importanta care anume. Acum am plecat si mi-am deschis o mica afacere. Nu se compara cu stressul pe care il aveam in banca. In biroul meu erau doua fete de 25 de ani, din care una era in anul 2 la o facultate care a tinut in ultima vreme prima pagina a presei. Habar nu aveau cum se citeste o balanta sau un bilant, dar erau primele care intrebau cand primesc si ele bonusuri. Aveam conditii bune pana anul trecut, cand a inceput toata nebunia. Lucram pe partea de corporate, la comitetul de analize credite. Pana in 2008 a fost o nebunie. Se dadeau credite pe banda rulanta.

Aveam niste tinte de profit pe care, ca sa ne luam banii, trebuia sa le atingem. Nu stiu daca stiti, dar in fiecare banca ai anumite avantaje care sa te tina legat de ea. Teoretic, ele suna foarte bine. Conform politicii de remunerare stabilite, avem dreptul la credite preferentiale, la anumite prime si bonusuri. La noi, creditele preferentiale sunt teoretic, ok. „Salariaţii beneficiază de un nivel de dobândă diferenţiat pentru creditele în lei si valuta (inclusiv cele pe card) acordate, fara ca aceasta sa fie sub costul mediu atras de catre banca, astfel: cu 5 p.p. sub dobânda uzuală practicată la categoriile respective de credite, pentru credite în lei pe termen scurt, mediu şi lung; cu 2 p.p. sub dobânda uzuală practicată la categoriile respective de credite, pentru credite în valută (USD şi EUR) pe termen scurt, mediu şi lung.
Pe urma, salariaţii beneficiază de comision 0 pentru toate operaţiunile efectuate, atât în sistem intrabancar, cât şi în sistem interbancar, cu numerar şi fără numerar. Daca suntem restructurati, primim tot teoretic, pana la 16 salarii. Daca se pensioneaza cineva anticipat, ia pana la 6 salarii. Numai ca partea proasta e ca foarte multe dintre aceste plati sunt legate de gradul de realizare a tintei de profit. Daca ai facut sub 50 % din tinta, iei spor zero. La 75 % din tinta de profit, te alegi cu sporuri de 50%. Inclusiv stimulentele de Craciun care se vor acorda in acest an sau primele de vacanta.
Am ajuns sa am colegi care s-au imprumutat la banci concurente, pentru ca aveau dobanzi mai bune chiar decat si alea reduse ale noastre. Cand au anuntat ca au facut un credit la alta banca, ai nostri au vrut sa ii mai reduca din dobanda, dar era prea tarziu. Cred ca suntem singurii angajati dintr-o banca, cu credite la alte banci decat cea la care lucreaza. Ceea ce vreau sa spun este ca ati avut dreptate cu bonusurile in scadere consistenta.
Eu mi-am dat demisia acum o luna din banca si mi-am deschis un srl cu care iau de la zero totul. Tineti`mi pumnii”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP