Dan Popa: Lumea pe scurt, în câteva secunde de lectură - Bloguri economice

vineri, 6 noiembrie 2009

Dan Popa: Lumea pe scurt, în câteva secunde de lectură

• Criza economica a dat de pamant cu deficitul bugetar din Burkina Faso, care a urcat de la 4% din PIB in 2008, la 5,3 in acest an, potrivit insusi sefului statului burkinabez, Blaise Compaoré. Acesta s`a intalnit aseara cu investitorii straini din tara, carora le`a spus ca fundamentalele patriei resimt impactul crizei, care a intarziat si procesul de reforme instituit de Guvern. Auzind acestea, ambii investitori straini au parasit sala.
• Au si francezii hotii lor. O masina care transporta 10 mio euro a disparut langa Lyon, dupa ce doi dintre ocupantii masinii coborasera sa mai colecteze niste bani. La intoarcere, furgoneta plecase, ca se cam grabea. Politia, anuntata imediat, s`a dus glontz la domiciliul hotului, ca si cand ala era asa de tampit sa traga acasa, sa se intinda umpik.

• Circa 354.000 de belgieni au inregistrat dificultati in plata ratelor bancare, numarul lor crescand cu 16.000 fata ianuarie 2009, se arata intr`un document al Bancii Nationale. Numarul creditelor acordat persoanelor fizice belgiene este de 8,1 millions, in vreme ce 4,9 milioane de belgieni au cel putin un credit.
• Franta a publicat inca de joi in Monitorul lor Oficial noile reguli care reglementeaza salariile si bonusurile traderilor. Ca idee, normele spun ca cel putin jumatate din valoarea bonusurilor trebuie impinse pe trei ani, iar in cazul salariilor variabile, 50% musai in actiuni. Bancherii francezi au zis ca nu`i ok. Dupa aia s`au intors la lucru. Pariem ca in scurt timp ori se vor rectifica normele, ori vor fi elegant, ocolite?
• Ca tot suntem in Franta. fostul sef al Societe Generale, Daniel Bouton (59 de ani) si-a facut o firma de consultanta, primul contract fiind deja incheiat cu banca de investitii Rothschild & Cie, divizia europeana. Se stie ca relatiile pe care Bouton le avea cu bancherul vedeta al Rotchild, François Henrot, ramasesera foarte stranse inca din vremea in care Bouton era seful lui Jerome Kerviel, asa ca s` gandit omul sa isi puna pilele in functiune.
• Ca sa dam vesti si din SUA, aflati ca celebra institutie financiara americana specializata pe credite ipotecare Fannie Mae a anuntat aseara ca a suferit pierderi de 18,9 miliarde de dolari si in trimestrul III din acest an. Fannie are la dispozitie o linie de credit de 100 de miliarde de dolari pentru a ramane in piata.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP