Dan Popa: O bancă oferă 500 ron, “ajutor” pentru decesul socrilor - Bloguri economice

miercuri, 18 noiembrie 2009

Dan Popa: O bancă oferă 500 ron, “ajutor” pentru decesul socrilor

E normal sa incerci sa te diferentiezi fata de concurenta, atunci cand vine vorba de a`ti atrage cei mai buni oameni din piata. Unii dau salarii mai bune. Altii ofera salarii cu ceva mai mici decat piata, dar au bonusuri mai mari. Alte banci dau “din partea casei” masa de pranz si alte beneficii.
De regula, beneficiile sunt legate de performante, de concedii medicale sau de evenimente legate personal de angajat. De curand, una din banci a lansat “ajutorul de deces pentru socri”. Prima e de 500 de lei.
“Salariatii cu contract de muncă pe durată nedeterminată cărora le inceteaza contractele individuale de muncă ca urmare a unor concedieri care nu tin de persoana salariatului beneficiază de un ajutor impozabil platit integral la momentul incetarii contractului de muncă, cumulat cu ultimul salariu dupa cum urmeaza:
- 2 salarii brute – pentru persoanele cu o vechime în muncă până la 5 ani;
- 4 salarii brute – pentru persoanele cu o vechime în muncă intre 5 si 10 ani;
- 5 salarii brute – pentru cei cu o vechime in munca intre 10 si 15 ani;
- 6 salarii brute – pentru cei cu o vechime in munca de peste 15 ani.
In afara de aceste salarii, angajatul va beneficia in plus de inca 1 salariu daca acesta are 5 ani vechime in banca iar la ultima evaluare a performantei, rezultatul obtinut de angajatul in cauza, este cel putin peste asteptari.
Salariatilor al caror contract individual de munca inceteaza ca urmare a unor concedieri care nu tin de persoana salariatului, li se vor mentine, minim 6 luni, conditiile de creditare conform contractului, pentru creditele angajate si nelichidate la data incetarii activitatii.

Angajata care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să-i fie afectate salariul de bază şi vechimea în muncă. La cerere, se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea poate compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia legala la care are dreptul.
Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi de 6 saptamani.

– Angajaţii băncii pot beneficia de credite conform reglementarilor BNR.

Când interesele serviciului o impun, oricare salariat al bancii va putea fi delegat în alte localităţi decât cea de reşedinţă. Delegarea poate fi dispusa unilateral pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi cu acordul salariatului cu cel mult 60 de zile.

Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
(2) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(3) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(4) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(5) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare.
(6) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(7) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(8) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(9) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(10) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
(11) Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului,.

Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă primesc o indemnizaţie egală cu cel puţin două salarii de bază avute în luna pensionării.
- În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel puţin două salarii medii lunare pe unitate;
b) dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel puţin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu net pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea/adoptia fiecărui copil;
d) un ajutor de 300 RON net pentru fiecare copil nou nascut acordat tatalui sau un salariu mediu net pe unitate, acordat tatalui daca sotia (mama copilului) nu este salariata.
e) un salariu mediu net pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau soţiei ori la decesul unei rude de gradul I (parinti, copii);
f) un ajutor de 500 RON net pentru decesul socrilor;
g) un ajutor de 500 RON net pentru casatoria salariatului;
h) de asemenea, Banca suporta contravaloarea a 150 RON din costul achizitionarii ochelarilor de vedere pentru fiecare angajat.
i) banca suporta cheltuiala cu asigurare pentru fiecare angajat, pentru deces, invaliditate si accidente, incepand cu anul 2010.
In functie de optiunea personala, angajatul poate contribui suplimentar la prima de asigurare pentru a acoperi o valoare mai mare a despagubirii, iar la momentul plecarii, angajatul poate prelua asigurarea respectiva.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP