Dan Popa: O poveste românească. Clientul, banca şi Parchetul - Bloguri economice

marți, 17 noiembrie 2009

Dan Popa: O poveste românească. Clientul, banca şi Parchetul

Clientul a luat un credit de la banca. Clientul e din Constanta, banca la fel. Creditul e de 25.000 de lei, pe 5 ani. Banii (6000 de euro aprox) au fost garantati cu un bilet la ordin in alb, necompletat la niciuna dintre rubricile prevazute in formular, respectiv termen scadent, suma pentru care se emite, beneficiarul. Mai mult decat atat, prin contractul de credit incheiat intre parti, se prevede in mod expres ca, in cazul imposibilitatilor de plata stabilite prin scadentar, conform pct.14, banca poate reesalona creditul sau modifica anumite clauze din contract.

Buuun. Ce face banca? In urma cu cateva zile, completeaza biletul la ordin cu suma care ii convine plus toate celelalte date lipsa de pe BO, fara sa se oboseasca sa mai anunte clientul sau sa aplice prevederile contractuale de comun acord asumate cu clientul.
Clientul afla ca niste functionari au completat in fals BO, cu o suma pe care nu intelege cum au calculat-o (peste 24.000 de lei), asa ca se duce si depune plangeri penale impotriva bancii, la Politie, Parchet si la Judecatorie.
Dosarul a fost depus acum cateva zile. Am sa va tin la curent.
Precizare. E normal ca bancile sa isi recupereze banii imprumutati. E legal sa investeasca un BO cu formula executorie. NU e normal ca functionarii bancii sa completeze ei biletele la ordin ale clientilor fara stirea acestora. Daca un client are restante la plata ratelor, e oki, se`ntampla..il chemi la banca, ii rescadentezi creditul, vezi cum il poti refinanta si ce garantii suplimentare ii iei pentru asta.
Numai in Romania un angajat din vreo banca ar completa de unul singur un BO si ar fugi sa`l incaseze, la prima restanta a creditului.
Nu cred ca asa iti tii clientii aproape. ..

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP