Dan Popa: Oficial BNR, despre decizia de azi: “uneori a te mişca împotriva aşteptărilor pieţei are anumite avantaje mai discrete..." - Bloguri economice

marți, 3 noiembrie 2009

Dan Popa: Oficial BNR, despre decizia de azi: “uneori a te mişca împotriva aşteptărilor pieţei are anumite avantaje mai discrete..."

Suntem cred, singura tara in Europa care are o cadere economica de peste 8 la suta, dar tine dobanzi real pozitive de peste 3 %. Pana la urma, pe de o parte BNR se plange de marjele bancilor la lei, dar tine leul scump.

Decizia BNR ii ajuta indirect pe cei imprumutati in valuta, „pedepsindu`i” pe cei care s`au imprumutat in lei, desi aparent Banca Centrala sustine contrariul.
Din cate stiu, dobanzile pe termen scurt (overnight , la o luna, trei luni si chiar si cele la 6 luni sunt de 10 %, mult peste nivelul dobanzii cheie practicate de BNR. Doar pe termen lung sa gasesti ceva sub 10 %, dar nimeni nu isi imobilizeaza lichiditatile in lei pe termen atat de lung. Oficialii Bancii Centrale nu comenteaza pana vineri in niciun fel decizia luata astazi.
Dealerii si oamenii din banci cu care am discutat spun ca BNR si piata reala joaca uneopri in filme diferite. E drept, de cele mai multe ori, cei care au jucat in alt film decat in cel al BNR, s`au cam fript.
Una peste alta, uitandu-ma peste masurile luate de bancile centrale ale tarilor din jur, observ o decuplare a BNR, ca sa nu zic un contratimp.
Si ca sa inchei cu un citat al unui oficial din BNR, singurul comentariu pe care l-am putut obtine telefonic si la mari insistente, a fost acela ca: “uneori a te misca impotriva asteptarilor pietei, are anumite avantaje mai discrete, pe care niciun alt dezavantaj nu le egaleaza in marime”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP