Dan Popa: Portofoliul de credite al BRD - deteriorare consistentă - Bloguri economice

luni, 2 noiembrie 2009

Dan Popa: Portofoliul de credite al BRD - deteriorare consistentă

Din tot raportul financiar la 9 luni al BRD, am retinut asa: ca le-a scazut profitul net cu 19 %, chiar daca venitul net bancar a urcat cu acelasi procent. Ca au avut un venit net bancar de 2,5 miliarde de lei (598 mil. euro), in crestere cu 18 %, ceea ce ma face sa presupun ca au avut incasari foarte bune din comisioanele aplicate. Venitul net bancar reprezinta diferenta dintre castigurile obtinute din dobanzi si comisioane si totalul dobanzilor platite clientilor pentru depozitele plasate in banca.

Ca a avut loc o masiva deteriorare consistenta a portofoliului de credite, cata vreme costul net al riscului aproape ca s`a triplat.

Costul net al riscului, reprezentat de cheltuielile pe care BRD le-a facut cu provizioanele si cele privind recuperarea creantelor amortizate a crescut la 673 milioane lei (159 milioane euro) de la 226 milioane lei (62 milioane euro) la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2008.

In general, riscul de neplata se masoara cu ajutorul raportului dintre cheltuielile nete cu provizioanele si soldul creditelor, indice denumit costul net al riscului. Provizioanele constituite de institutiile financiare exprima pierderea potentiala pe care ar putea-o inregistra daca un client nu-si plateste ratele la timp. Astfel, pe masura ce restantele cresc, bancile pun mai multi bani deoparte, ceea ce denota ca portofoliul se deterioreaza.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP