Dan Popa: PwC : Ca să îşi achite dările la stat, un român are nevoie de 202 ore pe an - Bloguri economice

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Dan Popa: PwC : Ca să îşi achite dările la stat, un român are nevoie de 202 ore pe an

Romania se afla in topul tarilor cu cele mai birocratice modalitati de plata a taxelor, cele mai stufoase si mai multe taxe datorate Statului, arata un un raport al IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), Pricewaterhouse Coopers si BM.

Potrivit documentului, romanii « au sansa » sa petreaca printre cele mai multe ore la ghisee ca sa isi achite darile la stat, unde au de achitat un numar urias de taxe, statului.
Raportul vine sa ii strice teoriile ministrului de Finante Gheorghe Pogea, care sustinea ca in Romania, presiunea fiscala este una dintre cele mai scazute din Europa. „Romania are impozit pe profit 16%, in timp ce media in tarile UE este 19%. Impozitul pe venit 16%, in timp ce media in UE este 31%. Taxa pe Valoarea Adaugata este 19% in Romania, fata de 20% cat e media in UE. Este adevarat ca nivelul contributiilor este mai mare in Romania, 44%, fata de 39,5% cat este in restul statelor”, sustine ministrul interimar al Finantelor.
Raportul Bancii Mondiale, spune insa altceva. In Romania, numarul taxelor care trebuie platite Statului este de 113 (sint 7 taxe “pe munca”, platite de 12 ori pe an, samd..), iar timpul petrecut la ghiseu pentru a le plati este de 202 de ore, similar locuitorilor din Sri Lanka sau Tunisia. Pentru comparatie, in lumea civilizata nu se depasesc 6-7 ore pe an (in tarile cele mai avansate, in 2-3 ore iti platesti toate darile catre Stat).
Situatia tine din pacate de politica si de lipsa vointei de restructurare. Un numar masiv de functionari, a caror gura trebuie sa mananca si ea ceva, dar si o insuficienta vointa in a implementa un sistem electronic prin care sa nu fii nevoit sa stai la cozi interminabile, la capatul carora niste functionari abulici te privesc tamp, rugandu-se in gand sa te mai poata plimba pe la alte 8 ghisee.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP