Dan Popa: Raport financiar bancar - “Perspectivele unei reveniri economice sunt tulburi” - Bloguri economice

miercuri, 4 noiembrie 2009

Dan Popa: Raport financiar bancar - “Perspectivele unei reveniri economice sunt tulburi”

“Credem ca decizia BNR de ieri subliniaza atentia acordata cursului de schimb si avand in vedere ca ratele reale sunt foarte ridicate (ex ante: mai mari de 7% pe piata interbancara si aproximativ 13% pentru creditele noi acordate societatilor nebancare si populatiei) perspectivele unei reveniri economice sunt tulburi”, se arata in Raportul financiar al unei banci locale.
Credem ca ciclul de relaxare a politicii monetare va continua (fiind posibil ca rata de dobanda cheie sa atinga 6,75% la finalul T2 10) insa in cazul in care tensiunea politica va persista nu este exclus ca banca centrala sa decida mentinerea nivelului actual al ratei de dobanda de politica monetara si la urmatoarea sedinta din 5 ianuarie.
Avand in vedere ca, spre deosebire de ieri, cresterea burselor din SUA s-a transmis si in Asia astazi iar indicii bursieri din Europa sunt asteptati sa deschida in crestere, apetitul pentru risc ar putea fi favorabil leului. Desi piata ar putea fi relativ calma inaintea deciziei Fed, numarul mare de date economice importante de astazi ar putea accentua volatilitatea. Prognozele noastre privind aceste date nu sunt unele optimiste insa este posibil ca banca centrala sa continue sa sustina leul astazi. Astfel, pare probabil ca leul sa inregistreze o apreciere usoara in sedinta de astazi.
Ratele de dobanda au ramas relativ neschimbate in sesiunea de ieri. Cele pe termen scurt au fost cotate la 10/10,5% in timp ce segmentul 1M-3M s-a situat la 10,5-11%. In ceea ce priveste piata monetara, un punct intersant din comunicatul de presa al deciziei CA al BNR pe probleme de politica monetara este reprezentat de “pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea [...] tendintei de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara”.
Aceasta minimizeaza perspectivele noastre pe termen scurt pentru operatiuni repo si s-ar putea traduce intr-o continuare a cresterii ratelor de dobanda pentru scadente mai lungi.
Momentan ne asteptam la o evolutie statica a condtiilor de lichiditate din piata pe termen scurt insa este posibil ca ratele de dobanda pe termen scurt sa scada usor saptamana viitoare, deoarece in acea perioada lichiditati de la MF revin deobicei in piata interbancara.
Aici, Raportul Citi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP