Dan Popa: Se întoarce inflaţia în Europa? Sau se întoarce Europa în inflaţie? - Bloguri economice

duminică, 1 noiembrie 2009

Dan Popa: Se întoarce inflaţia în Europa? Sau se întoarce Europa în inflaţie?

Revine sau nu revine inflatia in Europa?- asta se intreaba acum economistii si bancherii centrali.
Pe termen scurt, un scenariu inflationist e mai credibil decat unul neinflationist, chiar daca pe termen mediu si lung lucrurile se schimba. Cele doua teorii au fiecare sustinatorii ei. Unii resping teza inflationista, spunand ca atata vreme cat consumul e in scadere, capacitatile de productie sunt excedentare, costurile cu forta de munca nu mai fac presiuni inflationiste iar mecanismele concurentiale tind sa tina jos preturile, nu trebuie sa ne temem de o revenire a inflatiei.
Ceilalti, sustinatorii tezei inflatiei care sta sa muste, spun asa: politicile monetare “acomodante” ale bancilor, deficitele bugetare uriase, sistemul financiar inca fragil si nu in ultimul rand experientele recesiunilor trecute care s`au terminat insotite de inflatie, toate ne arata ca vom asista la cresterea generalizata a preturilor.
Inflatia (scaderea valorii banilor, pentru cei care nu sunt deprinsi cu notiunile economice) e ca o febra a organismului financiar, febra care uneori poate ajuta dar care pe termen lung iti poate provoca mari frisoane in economie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP