Dan Popa: Secretul creşterii economice cu 7,9 % a Indiei - Bloguri economice

luni, 30 noiembrie 2009

Dan Popa: Secretul creşterii economice cu 7,9 % a Indiei

Inafara de nirvana, Buddha, mersul pe cioburi si pe taciuni, acceptarea cu bucurie a mortii, indienii mai au ceva diferit de romani. Cand vine vorba de a-si proteja economia, sunt foarte eficienti. In perioada iunie-septembrie 2009, economia Indiei a crescut cu 7,9 %, de-i crapara motoceii Isarescului si Bocului de ciuda. Care e secretul Indiei? Ce a facut Guvernul si Banca lor Centrala, de au reusit nu doar sa evite recesiunea, dar sa si creasca nesimtit de mult?
In primul rand, au redus rezervele minime obligatorii (ultima data cu 50 de puncte de baza), aducandu`le la nivelul de 5%.
Comparate, economiile celor doua state arata cam asa: India avea la finele lui 2008, potrivit datelor FMI un PIB de 1,206,684 mil USD, in vreme ce Romania avea 200,074 mil dolari (de circa 6 ori mai putin). India tinteste si ea inflatia. In 2008 a fost de 4.1%, iar in Romania 6,3%. Deficitul bugetar al Indiei pe 2009: 6,8%. In cazul Romaniei, 7,3%. Deficit de cont 5,8 miliarde dolari (india), 1,5 miliarde de dolari (Romania).

Inca din decembrie 2008, guvernatorul indian D. Subbarrao a redus agresiv dobanda la imprumuturile pe care le iau bancile comerciale de la Banca Centrala si nivelul rezervelor minime obligatorii (in prezent la 5%), incurajand astfel mecanismului creditului in economie. In aprilie, dobanda repo a fost iar redusa la 4,75%, reducand astfel costurile finantarii bancare. Potrivit guvernatorului Bancii Centrale indiene, D. Subbarao, au contat foarte mult injectiile de lichiditate in sistemul bancar, dar si „cuplarea” politicii fiscale la obiectivele macro stabilite de Banca Indiei. „Nu ne puteam baza in acest an pe fluxuri de bani consistente venite din afara, asa ca am conceput un plan de masuri prin care sa ne bazam doar pe forte proprii”, au spus oficialii indieni.
Deficitul bugetar al Indiei este estimat pentru 2009 la 6,8 %, urmand ca anul viitor el sa coboare la 4 %. Potrivit minsitrului indian de Finante Pranab Mukherjee, pachetul fiscal de sprijin a economiei a functionat foarte bine in 2009, urmand ca din 2010 sa se treaca la eliminarea masurilor de ajutor, astfel incat economia indiana sa iasa cu bine din criza. Masurile fiscale puse in practica de oficialii indieni au constat in reducerea fiscalitatii, scutirea de impozit a unor companii din anumite sectoare economice, precum si incurajarea investitiilor sectorului privat.

Ceea ce la noi n`o sa vedeti, din doua motive. Primul e acela ca la noi se vor gasi destui tampiti care sa spuna ca nu au citit nicaieri in carti despre asemenea masuri si ca ceea ce nu exista in carti, nu exista.
Al doilea motiv este ca la noi, cei care ar putea lua masuri similare sunt asa de fricosi inbcat numai gandul ca rmo ar putea fi redus, le da dureri de mezencefal, argumentul principal fiind acela ca le e frica sa nu plece banii din tara. Si de frica, paralizam frumos.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP