Dan Popa: Sfârşitul economiei iluziei - Bloguri economice

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Dan Popa: Sfârşitul economiei iluziei

Liviu Voinea a avut amabilitatea sa imi trimita cea mai recenta carte a sa, “Sfarsitul economiei iluziei. Criza si anticriza, o abordare heterodoxa”. Reconusc ca am citit cele 200 de pagini in ziua in care am primit-o si ca am fost foarte placut impresionat de “raceala” cu care este tratata criza de la noi. De la problema creditelor, la impactul cotei unice asupra bugetului, subiectele sunt foarte “accurate” explicate. Am sa dau un fragment, care mi s`a parut demn de a fi retinut. “Solutia cresterii economice in Romania, solutie heterodoxa prin opozitie cu abordarea strict monetarista, este cresterea ocuparii fortei de munca. Am demonstrat deja ca somajul in Romania nu era mic inainte de criza, in pofida opiniei generalizate. Romania are 4 milioane de oameni care ar putea sa munceasca si nu o fac- cel putin nu in economia reala. Keynes cerea sa avem grija de somaj si bugetul va avea grija de sine. Este o greseala sa credem ca exista o dilema intre schemele de crestere a ocuparii si schemele de echilibrare a bugetului, ca ar trebui sa procedam incet si cu grija in ce priveste ocuparea pentru a nu afecta bugetul. Dimpotriva.”
Cartea e axata pe diferentele dintre “criza lor” ( a americanilor) si “criza noastra”. Are comparatii grafice, tabele si in genere toate ingredientele care te fac sa o citesti cu placere. E scrisa usor, asa incat sa o poata lectura orice om cu 12 clase.
Sigur ca nu intotdeauna ma regasesc in argumentele pe care le aduce Liviu Voinea. Am rezerve in privinta unora dintre cauzele “crizei lor”. Sigur ca in fata cartii (prefatate inconfundabil de profesorul Daianu) poti sa te plasezi critic sau rezervat. Dar “Sfarsitul economiei iluziei” mi`a placut. Si cum e scrisa, si cum e abordata problema crizei. Asa simt si asa inteleg sa marturisesc.

P.S. Andrei Plesu a reusit sa formuleze infinit mai bine ceea ce ma zbat eu sa recomand. “Sunt afon in materie de economie si finante. Cu toate acestea, inteleg (aproape) tot ce scrie dl. Liviu Voinea. Nu numai ca inteleg, dar ma descopar co-interesat. In plus, el are umor (adica facultatea de a deosebi intre ce trebuie luat in serios si ce nu) si calm (adica indemanarea de a descrie catastrofa fara panica)”. Mai mult, chiar nu am ce completa…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP