Dan Popa: Sindicaliştii din Société générale vor să facă grevă în 24 nov. - Bloguri economice

duminică, 1 noiembrie 2009

Dan Popa: Sindicaliştii din Société générale vor să facă grevă în 24 nov.

Din cate stiu, in mai multe banci romanesti au loc negocieri ale salariilor. Despre unele am scris, despre altele voi scrie saptamana viitoare, pentru ca sunt lucruri interesante de aflat. Iata ceea ce se petrece in acest domeniu in Franta, poate-poate ii voi inspira pe unii dintre negociatori…
E foarte probabil ca in data de 24 nov., salariatii Société Générale sa intre in greva, dupa esuarea discutiilor dintre sindicalisti si conducerea bancii pe marginea salariilor din 2010. Angajatii sustin ca banca are de unde achita o crestere de 2 % a salariior, in vreme ce liderii SocGen, prudenti in fata viitorului, spun ca nu pot acorda mai mult de 0,7 %. Au existat si negocieri pe ramura, la nivelul Asociatiei Bancilor, dar ele au esuat luna trecuta, asa incat contractele de munca se poarta acum individual, banca cu banca.

Treaba sta cam asa. In urma crizei, a afacerii Kerviel samd, sindicalistii spun ca portofoliul de clienti de care trebuie sa se ocupe este mai mare cu 25% si ca asta inseamna sa fie platiti cu ceva in plus. Oudea spune ca asta nu inseamna mai multa munca, ci o mai mare eficienta, atata vreme cat softurile informatice introduse si mijloacele moderne de comunicare reduc mult timpul cheltuit cu clientii. Si ca 0,7 % in plus, e destul.
Sindicalistii spun ca se va deteriora climatul social. Patronii bancii spun ca se va deteriora pe naibii. Sindicalistii spun ca sefii lor sunt mai atenti la bonusurile pe care si le vor incasa, decat la solicitarile uvrierilor din banca. Discutiile vor continua in aceasta saptamana si e posibil sa se ajunga la un compromis. Nici chiar 0,7 %, da` nici „usturatorul” 2 %.
Discutii dure au loc nu numai la nivelul SocGen, ci si la HSBC, banca a carei conducere a promis o crestere salariala pentru angajatii care castiga mai putin de 28.000 de euro anual. Sindicatele au respins oferta, iar negocierile vor continua. Ceilalti sefi de banci din Franta stau cu ochii pe ceea ce se discuta, pentru ca sezonul negocierilor va incepe in curand si la ei.
Sindicalistii de la LCL, filiala Crédit agricole, sunt chititi pe rationalizarea retelei de unitati, si deocamdata nu fac valva cerand salarii. Se bucura sa isi pastreze locurile de munca. In schimb, BNP Paribas a terminat negocierile, fiind singura institutie din Franta, aflata la capat de drum in ceasta privinta. Salariatii si patronatul au fost de acord cu o crestere salariala de 1%, plus o prima anuala de 1200 de euro pentru fiecare angajat...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP