Ion Radu Zilişteanu: BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 8% - Bloguri economice

marți, 3 noiembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 8%

După cum anunţă BNR, prin comunicatul emis azi, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al BNR, s-au decis următoarele:
- menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8% pe an;
- gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară;
- menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 8% dă un semnal asupra problemelor macroeconomice cu care se confruntă România şi evoluţiilor de pe piaţa interbancară. Dobânda Robor la 3 luni, folosită ca ancoră la multe dintre creditele în lei, inclusiv la creditele ipotecare acordate prin programul "Prima casă", a crescut cu aproape 2 puncte procentuale în ultima lună şi jumătate, aşa cum se vede în graficul preluat de la financiare.ro.Este semnificativ şi faptul că rezervele minime obligatorii au rămas neschimbate, în ciuda semnelor de lipsă de lichiditate de pe piaţa interbancară. La această decizie poate contribui şi faptul că, în ultima vreme statul român nu s-a mai împrumutat în acelaşi ritm de la băncile comerciale, deşi în acest an a atras circa 13 mld.€ de la acestea. În perioada imediat următoare, de circa trei luni, statul va trebui să se împumute din nou, în perspectiva neprimirii banilor de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor din acordurile semnate cu aceste instituţii şi faptului că bugetul de stat ar putea să nu fie votat până la 10 decembrie 2009, data ultimei şedinţe a board-ului FMI din acest an.

Totodată, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să stabilească ţinta de inflaţie pentru anul 2011 la 3% +/- 1 p.p., cu 0,5 p.p. mai puţin decât ţinta de inflaţie pentru 2009 şi 2010. Se menţionează, totuşi, că ţinta asumată va fi discutată cu guvernul.

În legătură cu menţinerea dobânzii de politică monetară la 8%, un cititor care comentează ştirea de pe Hotnews.ro scrie:

Ce spuneau ieri analiştii lui peşte? Ăia de se dau economişti şefi pe la Raiffeisen, Volksbank şi ING? Că se va reduce dobânda de referinţă? Ei, na, că au dat-o toţi în bară.

Şi lor le recomand să se întoarcă la buchia cărţii, să mai bage nişte macroeconomie şi economie monetară, să vorbească mai puţin şi să gândească, dacă e posibil, mai mult!

Un astfel de comentariu se înscrie în rândul cârcotelilor care au început demult să apară pe Internet, în care tot românul îşi dă cu părerea. Economiştii şefi ai băncilor amintite şi ai altora îşi fac proiecţiile asupra posibilelor decizii ale BNR în conformitate cu informaţiile pe care le au. Mulţi dintre aceşti economişti şefi sunt economişti remarcabili, dar nu pot fi profeţi. Ei emit doar o opinie, pe care realitatea o validează sau nu. Nu este neapărat să aibă întotdeauna dreptate, mai ales când le lipsesc elementele pentru a face o previziune.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP