Ion Radu Zilişteanu: Traian Băsescu dă cu creditul bancar în crescătorii de animale - Bloguri economice

miercuri, 4 noiembrie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Traian Băsescu dă cu creditul bancar în crescătorii de animale

Traian Băsescu a ieşit la rampă cu rezultatul demersurilor privind acordarea subvenţiei pentru crescătorii de animale. Dată fiind situaţia economică precară a ţării, s-a ajuns la o decizie politică incredibilă: se face împrumut la băncile comerciale garantat prin intermediul Fondul de garantare a Creditului Rural şi derulat prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Până în momentul declaraţiei lui Traian Băsescu, CEC, BCR şi BRD au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale. Se poartă discuţii şi cu alte două bănci: Raiffeisen Bank şi Bancpost. După cum se vede, sunt băncile de serviciu, care şi-au îndeplinit datoria şi în programul "Prima casă". Mecanismul de creditare cu garanţia statului este cel puţin dubios.

Este un exemplu tipic despre modul în care a înţeles guvernul să îşi achite obligaţiile prevăzute în bugetul de stat. Ca să se integreze perfect în campania electorală, explicaţia a fost că crescătorii de animale au nevoie de subvenţia integrală, respectiv 571 lei pentru o vită şi 44 lei pentru o oaie sau o capră, şi, de aceea, s-a apelat la soluţia unor credite bancare. Statul plăteşte 200 lei, respectiv 15 lei, urmând ca, prin credit bancar, să se plătească 371 lei, respectiv 26 lei.

"Propunerea pe care ne-a făcut-o Guvernul este inacceptabilă. Aceea de a primi jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate să ni se dea un document de la APIA cu care să mergem noi, fermierii, la bănci să angajăm credite. Această soluţie a fost dată şi cu pământuri şi nu a fost viabilă", a declarat Călin Fărgaciu, preşedintele asociaţiei crescătorilor de bovine din Cluj, pentru Antena 3.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP