Mihai Marcu: Adoptarea Euro - Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta! - Bloguri economice

vineri, 20 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Adoptarea Euro - Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta!

Brazilia, Coreea de Sud, Indonezia şi Taiwan au început să introducă restricţii asupra mişcării capitalurilor străine.

Brazilia a început să taxeze cu 2% investiţiile străine; Coreea de Sud descoperă rezervele minime obligatorii iar Taiwan a interzis pur şi simplu depozitele non-rezidenţilor.

Odată depăşit un minim prag de dezvoltare, unele state emergente descoperă că riscul valutar devine greu de gestionat şi îşi permit "luxul" de a taxa capitalurile volatile, în sensul descurajării lor.

BNR a încercat măsuri asemănătoare, cu rate uriaşe de RMO pentru finanţările bancare pe termen scurt. Piaţa locală, avidă de credite, a înghiţit orice cost al creditelor dar s-a şi expus la un risc valutar uriaş, pentru care a fost necesară salvarea de urgenţă via FMI şi CE.

E greu de imaginat că ţările din estul Europei, indiferent cât de greu lovite, îşi vor permite acest lux, de a taxa capitalurile volatile.

Soluţia ar fi ca bunele practici în domeniul creditării (şi anume creditarea în monedă locală) să fie impuse de la Bruxelles.

EURO e o monedă prea sănătoasă pentru o economie ca a României. Dacă aş vedea populaţia, agenţii economici cât şi sectorul public că îşi asumă conştient riscurile euroizarii şi sunt dispuşi sa suporte inclusiv consecinţele nefaste (asumarea riscului valutar), aş spune că un control al capitalurilor este un lucru rău. Dar nu trăim în această lume, ci într-un mic rai socialist - acolo unde leul este DOAR stabil sau se întăreşte cu euro, acolo unde nu scad salariile la stat şi nici nu se dau oamenii afară. Din cauza asta avem nevoie de leu şi de o politică monetară proprie - pentru că încă nu putem părăsi ţarcul de joacă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP