Mihai Marcu: Bani noi pentru Guvern - Bloguri economice

marți, 17 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Bani noi pentru Guvern

Şedintele Consiliului de Administraţie al BNR urmează un calendar riguros, aşa că am fost mirat ieri când la ora 17:00 am aflat că CA al BNR s-a reunit într-o şedinţa adhoc, care nu era planificată.

După ce pe data de 3 noiembrie, CA hotărâse cu indiferenţă faţă de economia reală întărirea politicii monetare, pe 16 noiembrie s-au întâlnit adhoc pentru a reduce de urgenţă RMO la valută.

Acţiunea este extraordinară şi merită investigat ce s-a întâmplat - între timp, FMI a anunţat că nu va acorda României următoarele tranşe la termenul convenit, pe bună dreptate.

Astfel, sursa de finanţare ieftină a guvernului a dispărut. Bani de la FMI nu sunt, eurobond-urile nu se mai emit anul acesta, singurii bani disponibili vin fie prin emisiune monetară indirectă fie euro din rezervă. Astfel, băncile vor mai avea ceva euro disponibili cu care să finanţeze guvernul, la dobânzi bune (5.25% la euro e o dobândă bună), iar mascarada finanţelor publice va mai continua cel puţin până la alegeri.

Dacă am ajuns în momentul în care stabilitatea financiară stă în telefoane de urgenţă către BNR şi disponibilizarea rapidă a banilor din RMO, este clar că orgia cu bani publici nu mai poate continua.

Am ajuns ca birocraţia proaspăt angajată de guvernul anterior să se auto-întreţină şi să inventeze mijloace pentru a-şi justifica existenţa. Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce trebuie să aveţi o semnătură de la X, una de la Y şi una de la Z ca să va rezolvaţi o problemă, atunci ştiţi de ce - se inventează "nevoi", se crează "proceduri" pentru a justifica aruncarea banului public.

Ajustarea punctuală a cheltuielilor publice se dovedeşte greu de aplicat. Bucureştenii o vor simţi mâine când se vor uita la porţile închise de la metrou. Sistemul nu mai poate fi reparat cu ajutorul minţilor luminate care-l reformează din interior.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP