Mihai Marcu: Ce înseamnă decizia BNR - Bloguri economice

vineri, 6 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Ce înseamnă decizia BNR

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat oprirea ciclului de relaxare a politicii monetare. Mai exact leii raman scumpi.

Inflatia a surprins putin in luna septembrie, printr-o scadere sub asteptari, iar riscurile inflationiste nu s-au redus. In Romania, inflatia doar "arde" mocnit. Cursul de schimb, cresterea de taxe de anul viitor si preturile administrate care cresc din pix (utilitati, etc) sunt tot atatea motive pentru care problema inflatiei nu e rezolvata.

Desi BNR trebuie sa tinteasca inflatia (deci sa o anticipeze) mult prea des s-a bazat doar pe datele istorice, intarziind relaxarea politicilor monetare. In cazul de fata totusi, BNR se asteapta la presiuni inflationiste pe final de an, cel mai probabil din cresterea taxelor si poate din curs.

Mentinerea dobanzilor mari la lei este si o veste proasta pentru Guvern (oricare ar fi el), deoarece finantarea deficitului bugetar va deveni tot mai scumpa si astfel se incearca iesirea din spirala finantarilor cu bani de la banci, lasand loc pentru alte masuri de reducere a deficitului bugetar - cresteri de taxe, reduceri de cheltuieli.

Pe scurt, decizia este mai multa buna decat rea, in conditiile in care nu cred ca inflatia va scadea dramatic in ultimul trimestru. Implicatiile asupra economiei reale vor fi mai mici decat se crede.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP