Mihai Marcu: Consiliu monetar "flexibil" - Bloguri economice

luni, 9 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Consiliu monetar "flexibil"

Adrian Vasilescu a admis pentru inca odata, la televizor, ca emiterea de moneda nationala se face in corespodenta cu intrarile de valuta. Daca aceasta afirmatie este si adevarata, atunci avem o reala problema.

Tari precum Letonia, Bulgaria au consilii monetare. Cursul de schimb intre monedele nationale si euro este fix; aceste state nu au politica monetara proprie si nu au libertate in devalorizarea monedei. Nu pot decat sa devalorizeze intern adica sa scada cheltuielile publice.

BNR s-a opus din rasputeri adoptarii unei astfel de politici pentru Romania. Este evident ca nu au dorit sa-si amputeze singuri puterea reala - controlul monedei si al politicii monetare. Intotdeauna am auzit "tintim inflatia nu cursul de schimb".

Emiterea de lei in corespondenta cu intrarile de valuta nu are nicio logica, in condtiile de mai sus. Leii din economie ar trebui sa estimeze valoarea bunurilor produse si a serviciilor. Nu exista legatura directa intre intrarile de euro (care pot fi pentru achizitii de real-estate, depozitare in banci, cumparare de actiuni) si nivelul productiei. Repet, legatura nu e directa - daca intra 1 milion de euro pentru cumpararea de teren nu inseamna ca o fabrica din Romania produce automat mai mult, din luna urmatoare.

Revine intrebarea - de ce emitem moneda legat de euro? Pentru ca in realitate avem un consiliu monetar flexibil, nu vrem sa devalorizam moneda dar nici intern, tintim cursul nu inflatia, iar leul este util ca o moneda de decontare nu ca un indicator de valoare pe termen mediu si lung.

S-au dorit cursuri fixe, cu pastrarea politicii monetare proprii si in conditiile fluxurilor de capital liberalizate. Au exista crize majore - Mexic 1995, Asia 1997 care au demonstrat ca nu se poate.

Merita citite si doua articole in acest sens ale lui Bogdan Glavan: 1 si 2.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP