Mihai Marcu: Dubai World - Bloguri economice

vineri, 27 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Dubai World

Nimic nu păstrează mai bine valoarea decât încrederea. Panica nu are nevoie de justificare, este auto-justificată, din acest motiv păstrarea credibilităţii şi încrederii este cheia de boltă a stabilităţii financiare. Realitatea este la fel de importantă ca şi percepţia.

Dubai World - o companie de stat de tip "holding" ce deţine mai multe proiecte real-estate, operatori portuari, dezvoltatori imobiliari - a cerut creditorilor o amânare de 6 luni. Mai exact, în această perioadă nu-şi va plăti datoriile. Tehnic, este un "event of default", dar încă mai există speranţe că Dubai World va reuşi să restructureze datoria fără pierderi pentru creditori şi fără să antreneze o spirală de lichidări forţate de active, cu consecinţe dezastruoase asupra preţurilor. Băncile europene, capitalizate prin asigurări la AIG ar putea fi printre cele mai afectate.

Deja au trecut câteva zile de când Ukrzaliznytsya (CFR-ul ucrainean) nu şi-a plătit o tranşă din datorii (tehnic - event of default), urmând restructurarea datoriei, după ce în septembrie Naftogaz au ratat rambursarea unei tranşe din datorii. Deja se pune întrebarea dacă Ucraina îşi va repudia datoria publică?

În România, doar Primăria Oraviţa a intrat în "rândul lumii", ratând plata unui cupon la emisiunea de obligaţiuni si restructurându-și datoria, aparent fără pierderi pentru creditori.

Toate cele de mai sus nu sunt veşti bune pentru pieţele emergente. Mentalitatea de turmă şi agregarea fondurilor investitorilor pot duce la retrageri agresive ale capitalurilor spre active sigure. Principalul efect pe termen scurt ar fi o criză valutară.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP