Mihai Marcu: Minte-mă frumos! - Bloguri economice

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Minte-mă frumos!

Am ascultat declaraţiile publice ale unuia din candidaţii la preşedinţie, cel care a împrumutat brusc o blană liberală.

Principalul "program economic" constă în: scăderea CAS, menţinerea taxelor, renegocierea acordului cu FMI. Să le luăm pe rând:

1) Scăderea CAS (contribuţiile pentru pensii) este o greşeală: bugetul de pensii este deja pe pierdere şi trăieşte doar prin transferuri de la bugetul de stat. Dacă scădem CAS-ul acum fără o reformă a pensiilor problema va deveni şi mai acută.

2) Scăderea taxelor - este puţin probabilă. Statul român este deja îndatorat în lei la dobânzi mari; scăderea taxelor înseamnă creşterea deficitului şi continuarea îndatorării. Cât de aproape vom fi de un efect de spirală vicios antrenat de dobânzile de plătit?

3) Renegocierea acordului cu FMI - tot ce se poate negocia este eventual creşterea sumei, altfel ar fi o greşeală enormă. Când te arunci din avion de bună voie, nu renunţi la paraşută doar pentru că nu se asortează cu culoarea pantofilor.

Pe scurt: orice guvern va veni, va trebui să corecteze deficitul bugetar şi să îndepărteze ţara de riscul escaladării dobânzilor la datoria publică. E adevărat, aţi citit de state gen Japonia, Grecia, Italia, cu datorii publice de peste 100% din PIB, numai că ele nu au de plătit dobânzi de 10%.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP