Mihai Marcu: O devalorizare reuşită - Bloguri economice

vineri, 13 noiembrie 2009

Mihai Marcu: O devalorizare reuşită

Am citit cu totii despre "groaznicele chinuri" prin care a trecut Islanda, falimente bancare si diverse grozavii.

Coroana islandeza s-a devalorizat de la 82 coroane pentru 1 eur in iulie 2007 la 185 coroane pentru un 1 eur. Deci o devalorizare drastica, odata cu cresterea rapida a dobanzilor in moneda locala.

Ca urmare a acestei devalorizari, companiile straine au inceput sa devina necompetitive. Astfel, McDonalds s-a retras din Islanda, deoarece nu mai era competitiv la preturi.

Citat din articol: "It just makes no sense. For a kilo of onion, imported from Germany, I'm paying the equivalent of a bottle of good whisky."

Este exact ce ne trebuie si in Romania. Companiile au crescut pe baza finantarilor ieftine in EURO. EUR-ul ieftin a fost o intamplare a vremurilor si nu se mai poate repeta acum. De ce clinicile medicale private cresc preturile din cauza devalorizarii leului? De ce firmele de telefonie exprima tarifele in euro, dar au costuri in lei? Raspunsul este foarte simplu: pentru a avea o siguranta a veniturilor.

De ce costurile sunt pe cat posibil exprimate in lei? Din acelasi motiv - pentru o asigurare ca nu vor creste.

Acest comportament economic nu poate fi vindecat decat intr-un singur fel - printr-un curs liber, care in cazul de fata inseamna devalorizare.

Au existat multe mituri (economice) spulberate in economia romana:

- leul - cea mai tare moneda din lume in 2007 - busted;
- timpurile bune au venit pentru totdeauna - 2008 - busted.
- Romania nu va fi afectata de criza - 2008 - busted.

Acum se vehiculeaza ca revenim la crestere din 2010/2011, terminam cu prostiile cu criza si vom fi re-inundati de euro ieftini si totul va fi cum a fost. Nu cred ca acest scenariu pentru economie in ansamblu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP