Mihai Marcu: Turul 2 - Dezbaterea economică - Bloguri economice

luni, 23 noiembrie 2009

Mihai Marcu: Turul 2 - Dezbaterea economică

S-a terminat turul 1, cu rezultatele bine-cunoscute. Prezenţa masivă la vot se pune pe seama crizei şi a incertitudinii economice.

Nu am niciun dubiu că subiectul "criză economică" va fi acum un subiect electoral mai mult discutat decât în primul tur, mai ales că nivelul de zgomot in dezbaterea electorala s-a redus.

Indiferent ce promisiuni vom auzi, indiciile obiective a ceea ce se va întâmpla în economie pe termen scurt sunt următoarele:

- creşterea economică nu va reveni rapid (în T1 2010 de exemplu) şi nici nu vom ajunge maximele din 2008 pe termen scurt;

- reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar măsura de concediu fără plată este de fapt în avantajul salariaţilor de la stat, prin simplul fapt că-şi vor păstra locurile de muncă;

- indiferent ce soluţii rapide de ieșire din criză se vor prezenta, singura alternativă a României este să reziste: să evite o devalorizare majoră, un default al datoriei publice sau un colaps al sistemului public, cu accent pe pensii;

- cel mai probabil taxele vor creşte - principalul suspect - TVA.

- trebuie înţeles că sistemul fiscal şi sistemul juridic au devenit acum principalele cauze care frânează dezvoltarea economică.

Orice alte promisiuni de genul - scăderi de taxe, mii de euro gratis, creşteri de salarii - nu au fundament în realitate și vor întârzia recuperarea economică.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP