Răzvan Pascu: Când ieşim din criză? - Bloguri economice

luni, 30 noiembrie 2009

Răzvan Pascu: Când ieşim din criză?

Presedintele declara inca de acum cateva saptamani ca se vad semne ale revenirii din criza. De curand si primul ministru declara ca incasarile bugetare au crescut in noiembrie cu 8% fata de luna octombrie. INS-ul declara la inceputul lunii ca productia industriala a crescut in noiembrie pe toate cele 3 sectoare industriale (industria extractiva, industria prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica) cu 21,3% fata de luna octombrie. Bursa creste de peste jumatate de an, din martie si pana acum majoritatea preturilor companiilor listate, dublandu-se. Este drept insa ca in ultima luna de zile, de la izbucnirea crizei politice, Bursa din Romania a stagnat in timp ce toate celelalte burse din afara au beneficiat de ceva cresteri de preturi, datorita rezultatelor bune anuntate de companii mari, in special cele din Statele Unite. De asemenea, Germania si Franta au anuntat de o luna ca au iesit oficial din recesiune, inregistrand dupa mai bine de un an de zile, crestere economica.

Cu toate acestea cred ca suntem departe de iesirea din perioada de criza in care ne aflam. Oricum, cine se gandeste ca va fi o iesire la fel de rapida precum a fost intrarea in criza, cred ca se inseala.

In opinia mea, vom putea considera ca incepem sa iesim din criza atunci cand companiile vor incepe sa angajeze din nou. Inainte de toamna anului trecut pe piata muncii era o euforie totala, iar piata muncii era formata si “condusa” de catre angajati. Cunosc multe cazuri de persoane care au refuzat la interviu sume de bani pe care acum le viseaza in cele mai frumoase vise. De asemenea, am auzit de multe persoane care spuneau anul trecut ca nici macar nu s-ar merita sa se ridice din pat pentru o suma de bani pe care acum ar vrea sa o poata castiga. Piata s-a schimbat total si asta intr-un timp foarte scurt, iar acum piata este “dictata” de catre angajator, si nu de catre angajati. Daca un salariu de entry-level rar incepea anul trecut sub 400-500 de euro in Bucuresti, acum sunt multi care s-ar angaja si pe 250 de euro si nu au unde.

Din pacate insa, parerea mea este ca situatia va continua in felul acesta cel putin un an de-acum inainte. Cert este ca panica a trecut si companiile vor incepe intai prin a dezgheta salariile care au fost inghetate anul acesta, si abia apoi se vor gandi sa angajeze oameni noi. Iar daca vor angaja oameni noi, probabil ca o vor face pe jumatate din salariile celor deja angajati pe posturi asemanatoare. Intr-un an de zile, adica pana pe la inceputul lui 2011, angajatorii probabil ca vor merge pe bugete cu cheltuieli cat mai mici si nu vor avea curajul sa ceara managerilor cresteri de buget pentru pozitii noi in companie.

Si, de ce nu, sa recunoastem, foarte multi dintre angajatori isi vor ascunde incompetenta manageriala in spatele crizei.

Voi ce parere aveti? Cand iesim din criza?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP