Răzvan Pascu: Cât trebuie să economisim pentru o pensie bună? - Bloguri economice

marți, 24 noiembrie 2009

Răzvan Pascu: Cât trebuie să economisim pentru o pensie bună?

Spre deosebire de bunicii nostri, in ziua de astazi avem mai multe optiuni pentru a ne putea gandi din timp la viitorul nostru si la situatia materiala pe care o vom avea la varsta de pensionare. Fie ca ne gandim sa calatorim mai mult (asa cum fac americanii la batranete), fie ca vrem sa ne ajutam familia, ori fie ca vrem sa ne pastram standardul de viata, pentru toate acestea chiar trebuie sa ne gandim din timp, oricat de plictisitoare ar parea aceste ganduri sau citirea acestui articol. :)

Sunteti pe un blog de business si am pretentii de la voi, :) asa ca va recomand sincer sa luati in calcul inca de la varsta aceasta un contract de pensie facultativa (pilonul III). Banuiesc ca o mare parte dintre voi si-a facut deja pensia obligatorie (pilonul II), ceea ce este un lucru bun si un pas inainte, dar acum trebuie sa luati in calcul si contributia la un fond de pensii facultative, chiar daca acest lucru inseamna sa renuntati la o parte din veniturile voastre.

Nu recomand neaparat economisirea unor sume foarte mari, ci doar banii de care ne putem lipsi lunar. Stiu ca toti vor spune ca nu se pot lipsi de nici un ban lunar, dar nu e chiar asa. O contributie de 100 RON pe luna, sa spunem, inseamna putin, dar este un inceput. Si e bine ca ne invatam cu deprinderea de a economisi. Poate la anul, vom dubla suma, in functie de posibilitati, cine stie…

100 RON pe luna inseamna aproximativ 3 RON pe zi, adica foarte putin. Daca fumam, propun sa renuntam la jumatate de pachet de tigari, daca bem Cola propun sa luam cu o sticla mai putin la 3 zile, daca citim multe reviste, propun sa renuntam la una pe saptamana. Nu este foarte greu si peste cativa ani va veti multumi. Este drept ca pentru a ne pastra standardul de viata si la pensie, avem nevoie sa facem economii mai mari, cu atat mai mult cu cat varsta noastra este acum mai inaintata. Dar daca suntem tineri, avem o sansa in plus, pe care e pacat sa o ratam. Studiile arata ca veniturile unui pensionar acum se injumatatesc fata de ultima zi de la locul de munca. Asa ca haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: maine ati putea trai la fel ca astazi cu doar jumatate din venituri?

In plus, avem si anumite avantaje fiscale. La pensia facultativa, statul ne ajuta cu o deductibilitate de 400 euro/an, adica pentru maxim 400 euro/an platiti la pensia facultativa (cam 140 RON/luna considerat la actualul curs EURO/RON), nu platim impozitul de 16%. Practic castigam 16% din acesti bani, adica 64 de euro/an. Pe langa acesti bani, mai castigam si randamentul obtinut de fondul de pensii care investeste banii nostri. Am mai scris despre acest subiect si mai multe detalii gasiti aici:

Concluzia: oricat am considera ca ne-ar fi de greu acum, sa incercam sa economisim ceva. Trebuie sa fim constienti ca, daca acum ne este greu, peste cativa ani ne va fi si mai greu, pentru ca sumele cu care contribuim vor trebui sa fie din ce in ce mai mari, tocmai pentru a compensa lipsa de initiativa de acum…

Sfat: gasiti-va un consultant financiar bun, care sa va explice pe intelesul vostru toate aspectele legate de pensiile private!

Un calculator de pensii puteti gasi aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP