Răzvan Pascu: Despăgubiri pentru întârzierea trenurilor CFR - Bloguri economice

joi, 12 noiembrie 2009

Răzvan Pascu: Despăgubiri pentru întârzierea trenurilor CFR

Incepand din 3 decembrie, Romania va adopta legislatia europeana care prevede ca orice calator al CFR care va ajunge la destinatie cu mai mult de o ora intarziere sa primeasca despagubiri de la Compania Nationala de Transport de Calatori.

Daca pana acum CFR nu o ducea deloc bine si nu reuseste, orice ar face, sa opreasca pierderile uriase, cu aceasta legislatie europeana aplicata si in Romania in ceea ce priveste transportul de calatori, CFR-ul probabil ca se apropie si mai mult de faliment. Intr-un an de zile, trenurile CFR intarzie 14.000 de ore, desi calatorii sunt nevoiti sa suporte destul de des cresteri de preturi pentru biletele de tren.

Astfel, daca trenul va intarzia intre o ora si 2 ore, calatorul va primi inapoi 25% din pretul biletului, iar la intarzieri mai mari de 2 ore, calatorul poate primi inapoi 50% din suma platita. Daca insa trenul intarzie mai putin de o ora, calatorul nu primeste nici un fel de despagubire. Chiar si asa, aceasta veste cred ca este foarte buna pentru aceia dintre voi care folosesc trenul ca mijloc de deplasare intre localitati. De vreo 3 ani, eu folosesc trenul destul de rar, insa din experienta mea si a prietenilor mei, se intampla destul de frecvent ca trenurile sa aiba intarzieri mai mari de o ora, mai ales in perioada de iarna si mai ales trenurile care circula pe distante lungi. Din cauza infrastructurii proaste, in Romania exista foarte multe trasee care au impuse limite de viteza de 50-60 km/h. Daca privesti pur si simplu din punct de vedere al sigurantei, e normal sa te gandesti ca mai bine ai o intarziere de cateva ore, decat sa iti fie pusa in pericol viata. Insa nu poti accepta la infinit o situatie de acest gen, mai ales cand vezi ca de ani de zile nu se intampla nimic, iar lucrurile merg din ce in ce mai prost in acest sector.

Pentru a aduce in atentie si un lucru bun, trebuie precizat ca CFR-ul face un pas inainte si incearca sa sara din secolul XIX (in care se afla), direct in secolul XXI prin introducerea serviciului de vanzare a biletelor de calatorie online, cu plata prin intermediul cardurilor bancare, la fel ca si biletele de avion. Dupa achitarea cu cardul, biletul electronic se trimite pe e-mail si poate fi tiparit la orice imprimanta. Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, dupa ce iti creezi un cont cu user si parola.

Am avut ocazia sa folosesc destul de mult trenurile in Marea Britanie (si in Scotia si in Anglia) si acolo sistemul functioneaza foarte bine tocmai pentru ca totul a fost privatizat si ca in acest moment functioneaza foarte multe companii de transport feroviar private, intre care exista concurenta. Inclusiv biletele pot fi cumparate prin internet sau din gari, din aparate speciale care nu presupun prezenta unui vanzator.

Atata timp cat Statul Roman va fi singurul proprietar al liniilor de tren si al vagoanelor de calatori, iar managerii companiei CFR nu vor avea de respectat un target privind profitabilitatea (ca in orice companie privata), cred ca nimic nu se va schimba in bine si vom ajunge in situatia hilara de a incasa compensatiile de intarziere de la CFR tot din banii nostri, pentru ca pierderile CFR-ului vor fi suportate in continuare tot de catre contribuabili.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP