Răzvan Pascu: Unde găseşti cel mai bun curs EURO/RON? - Bloguri economice

miercuri, 25 noiembrie 2009

Răzvan Pascu: Unde găseşti cel mai bun curs EURO/RON?

Pentru ca multi dintre romani au un credit in euro si sunt interesati de cursul EURO/RON, am cautat sa vad unde puteti gasi cel mai bun curs de schimb, pentru ziua in care trebuie platita rata la banca. Multi dintre cei pe care ii cunosc folosesc schimbul valutar al bancilor in care lucreaza, tocmai pentru ca angajatii institutiilor financiare au un curs preferential de obicei. Diferenta dintre cursul de schimb practicat catre clienti si cursul practicat angajatilor poate fi considerabila, atunci cand sunt in discutie sume mari de bani, pentru ca de obicei acestia din urma au spread-ul (diferenta dintre vanzare si cumparare) mult mai mic, iar cursul este foarte apropiat de cel de pe pietele interbancare.

Revenind la cei care nu au aceste facilitati financiare, ei trebuie sa apeleze la casele de schimb sau la ghiseele bancilor, de regula acestia mergand exact la ghiseul bancii la care au credit – adica merg acolo cu RON, schimba banii si apoi platesc rata. Aceasta miscare poate fi insa gresita uneori, pentru ca unele banci vand euro la un curs foarte prost pentru client.

Cei care sunt din Bucuresti mi-au recomandat casele de schimb valutar din zona Piata Romana (la Coloane) ca fiind cele care au cel mai bun curs din piata si comision zero. Cei care prefera sa apeleze la banci, trebuie sa stie ca acestea isi modifica cursul EURO/RON de mai multe ori pe zi in functie de cursul de pe piata interbancara, dar si in functie de nevoia bancii respective de euro sau lei din acea zi.

In general am observat un spread bun (mai mic) la MKB Romexterra, CEC Bank si cam la toate bancile mai mici. Uneori un curs bun putem gasi si la BCR. Ideea este ca, cel putin la banci, putem fi siguri ca nu exista comisioane ascunse, spre deosebire de unele case de schimb valutar care “uita” sa se conformeze noilor reguli si sa afiseze preturile corecte, la vedere si fara nici un fel de comision.

Pentru cei care au nevoie sa fie la curent cu cele mai bune rate de schimb valutar, recomand sa urmareasca acest link pe site-ul Conso, unde pot afla in timp real informatii. De asemenea, trebuie sa stiti ca daca aveti de schimbat sume mai mari in valuta, bancile ofera posibilitatea de a participa la licitatii valutare unde puteti obtine un curs mai bun, dar si acesta poate depinde, dupa cum va spuneam mai sus, de nevoile bancii din ziua respectiva.

Voi ce parere aveti? Unde ati gasit euro, franci sau dolari la un curs mai bun?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP