Bogdan Glăvan: Dubai: un alt experiment inflaţionist care s-a împotmolit - Bloguri economice

miercuri, 2 decembrie 2009

Bogdan Glăvan: Dubai: un alt experiment inflaţionist care s-a împotmolit

Miracolul economic din Dubai pare să îşi fi găsit sfârşitul. Nu se ştie dacă faraonii lumii moderne vor mai apuca vreodată să îşi vadă finalizate fanteziile: insule artificiale, cele mai înalte clădiri din lume ş.a. Ca toate miracolele economice moderne, boom-ul din Emirate a fost posibil datorită tiparniţei de bani. Doar creşterea continuă şi accelerată a masei monetare poate asigura viabilitate temporară unor proiecte megalomanice care, asemenea piramidelor egiptene, nu au nicio legătură cu raţionalitatea economică. Iar masa monetară a crescut spectaculos în acest deceniu, mult mai rapid decât în ţările baltice, de exemplu, unde expansiunea creditului a făcut ravagiile pe care le ştim.

În bună măsură, acest proces inflaţionist a fost facilitat de cursul de schimb fix, care a atras investitorii străini precum muştele la miere. Încă de la începutul anului, însă, aceşti investitori au început să-şi piardă încrederea în capacitatea statului arab de a asigura fixitatea cursului, tocmai datorită creşterii masive a ofertei de monedă locală (dirham). Astfel, masa monetară (M1) s-a oprit din creştere, ba chiar a început să scadă în toamnă, pe măsură ce băncile străine se arătau din ce în ce mai reticente în a mai acorda credite. Mai mult, în 2009 băncile şi-au mărit cu circa 50% provizioanele, anticipând parcă ce avea să urmeze.

Dubai

Miracolul din Dubai nu a putut rezista fără perfuzii monetare. Orice boom economic are nevoie de creşterea ofertei de bani, mai exact, de creşterea accelerată a acesteia (altminteri, efectele expansiunii creditului sunt mai uşor de anticipat şi, în consecinţă, mai reduse). Simpla îngheţare a creditului, nu mai vorbesc de reducerea acestuia, este suficientă pentru a cauza o moarte sigură şi rapidă investiţiilor nerentabile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP