Cristian Orgonaş: Anul trecut, doar un român din cinci a văzut un film la cinema - Bloguri economice

miercuri, 16 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Anul trecut, doar un român din cinci a văzut un film la cinema

In aceasta saptamana va fi lansat Avatar, cel mai scump film din istorie daca luam in considerare suma de 4-500 de milioane de dolari investita in productie si marketing, iar eu profit de aceasta ocazie pentru a va da cateva cifre legate de cinematografia romaneasca de dinainte si de dupa Revolutie.

Dupa 1989, an de an, numarul celor care au trecut pragul cinematografelor din Romania a scazut dramatic – daca in 1990, au fost vandute peste 130 de milioane de bilete, in 2008, numarul biletelor vandute a fost de doar 3.8 milioane, cu 97% mai putine decat in urma cu 19 ani.

Spre comparatie, in SUA, intre 1995 si 2008, numarul biletelor de cinema vandute a crescut cu 12%, iar incasarile s-au dublat.

Pe de alta parte, piata este extrem de concentrata, astfel ca doar 7 cinematografe 7 retele de cinematografe (49 de ecrane) cumuleaza aproape 75% din numarul total al spectatorilor, ceea ce inseamna ca exceptand marile orase, piata filmelor de cinema este zero.

Din cate se pare, in acest an, numarul spectatorilor va creste cu cel putin 25-30%, romanii cautand spectacolul pentru a mai uita de criza :-) . Evolutia numarului spectatorilor in ultimii 19 ani mai jos, click pe grafic pentru marire.Cele mai de succes filme romanesti

Conform datelor Centrului National al Cinematografiei, cele mai de succes filme romanesti din toate timpurile sunt Nea Marin miliardar (1979) si Pacala (1974), cu aproape 15 milioane de spectatori fiecare. De altfel, in acest top, primele 112 filme au aparut inainte de 1989, perioada in care un film nu avea succes daca nu vindea cel putin 2-3 milioane de bilete.

Cel mai vizionat film lansat dupa Revolutie este Liceenii Rock`n Roll (1991) cu 2.8 milioane de bilete vandute. Pe masura ce democratia se consolida in Romania, numarul spectatorilor de cinema a scazut continuu, astfel ca pana si Titanic (1998) a inregistrat doar 1.2 milioane spectatori, mai putin decat A doua cadere a Constantinopolului spre exemplu.

Filme mari precum Filantropica, 4-3-2, Occident sau Moartea domnului Lazarescu au avut audiente foarte scazute, de pana in 100.000 de spectatori. Mai mult, in 2008, numarul total al spectatorilor la filmele romanesti a fost de doar 132.000.

De ce nu mai merge lumea la film asa cum a facut-o inainte de 1989?

Pe vremea lui Ceausescu, cinematograful reprezenta una dintre putinele distractii, in conditiile in care la TV nu aveai ce sa vezi, iar internetul nu exista.

In anii de dupa 1989, consumul TV a devenit tot mai mare, orice film a putut fi dat jos de pe net si vazut acasa, iar prioritatile romanilor s-au schimbat, astfel ca mersul la cinema nu a mai fost la moda. Mai mult, dupa Revolutie, reteaua de cinematografe s-a redus extrem de mult, existand multe orase care in acest moment nu au niciun cinematograf functional.

Este insa extrem de probabil ca fundul sacului sa fi fost atins in 2005-2007, iar in anii urmatori sa asistam la o crestere semnificativa a spectatorilor, mai ales in conditiile in care apar tot mai multe cinematografe tip multiplex.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP