Cristian Orgonaş: Cota unică sau impozit progresiv? - Bloguri economice

miercuri, 2 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Cota unică sau impozit progresiv?

Indiferent de asigurarile pe care dl Geoana le ofera in ceea ce priveste mentinerea cotei unice, stim ca PSD-ul a fost si este impotriva acestui sistem de impozitare iar daca actuala coalitie va castiga alegerile, sunt convins ca discutiile pro si contra cotei unice vor deveni din ce in ce mai prezente in spatiul public.

Prin urmare, mi-am propus sa discutam astazi despre cota unica si impactul acesteia asupra economiei in cei cinci ani care au trecut de la implementarea sa:

Ce a adus bun cota unica

1. A incurajat munca, lasand mai multi bani in buzunarele celor care muncesc si castiga mai mult. Imi amintesc ca prin 2003-2004, am avut cunostinte care munceau in doua locuri insa din cauza impozitului progresiv, taxele pe care le plateau in plus aproape ca anulau castigul generat de cel de-al doilea job.

2. A scazut fiscalitatea si a simplificat oarecum legislatia, cu efecte pozitive in ceea ce priveste dezvoltarea economica in general si cresterea investitiilor straine in special.

Ce nu a adus cota unica

1. Scoaterea la suprafata a muncii la negru – intre sfarsitul anului 2004 si septembrie 2008 (momentul inceperii crizei), numarul salariatilor din economie a crescut cu doar ~370.000, respectiv 8% din total, si asta in timp ce Produsul Intern Brut s-a dublat. Foarte putin!

In plus, multe dintre aceste locuri de munca au fost create in sectorul de stat, ceea ce inseamna ca impactul cotei unice asupra muncii la negru a fost limitat.

2. O crestere spectaculoasa a incasarilor la buget – desi scaderea fiscalitatii nu a generat si o scadere a incasarilor la buget asa cum probabil se asteptau multi, nici nu a determinat o crestere semnificativa a acestora, astfel ca in toti acesti cinci ani, ponderea veniturilor bugetare in PIB a fost printre cele mai mici din UE.

De ce nu a avut cota unica rezultatele scontate?

Pentru ca a fost aplicata fara sa “se umble” si la alte taxe cum ar fi CAS-ul, acestea fiind printre cele mai mari din Europa.

Mai mult, numarul taxelor platite de catre contribuabilul roman (firma sau persoana fizica) a ramas unul extrem de mare, primele incercari timide de reducere a numarului acestora fiind facute doar in acest an.

Cu alte cuvinte, cota unica nu a produs efecte spectaculoase pentru ca nu a fost aplicata la pachet cu alte masuri de scadere a fiscalitatii si simplificare a codului fiscal, si nu pentru ca nu ar fi un sistem bun de impozitare.

Cota unica sau impozit progresiv?

Personal, sunt un sustinator al cotei unice si cred ca ar fi o greseala inlocuirea acesteia cu un impozit progresiv. De ce? Pentru ca nu cred sub nici o forma in supraimpozitarea celor care reusesc sa castige mai bine de pe urma muncii pe care o presteaza.

In acelasi timp, recunosc faptul veniturile la buget trebuie sa creasca, insa cea mai sanatoasa crestere poate fi realizata nu prin cresterea fiscalitatii – care omoara bunul platnic – ci printr-o scadere a fiscalitatii si largirea bazei de impozitare.

Cu alte cuvinte, impozite mai mici si mai putine, platite insa de mai multe persoane si companii.

Alte pareri?

Citeste si: Impozitul in cota unica vs impozitul progresiv

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP