Cristian Orgonaş: De ce nu se prăbuşeşte leul acum după alegeri? - Bloguri economice

marți, 22 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: De ce nu se prăbuşeşte leul acum după alegeri?

In urma cu jumatate de an, unul dintre subiectele economice “de senzatie” era legat de rata de schimb leu/euro, multi analisti indicand drept inevitabil un curs de 4.5, 4.7 sau chiar 5 lei pe euro la sfarsitul lui 2009, aceasta evolutie fiind cu atat mai probabila cu cat se credea ca BNR va tine cursul stabil pana la alegeri, dupa care…potopul.

Iata insa ca nu s-a intamplat asta si mai mult, leul a castigat teren in aceasta luna, nefiind exclus sa vedem si un curs de sub 4.2 lei/euro pana in 31 decembrie. Cum explicam aceasta evolutie?

Am demonstrat de nenumarate ori in ultimele luni ca nu exista motive plauzibile sa credem in prabusirea monedei nationale in conditiile in care:

1. BNR are suficiente rezerve pentru a apara orice nivel de curs (detalii aici), iar pierderile Bancii Nationale generate de lupta cu speculatorii s-au transformat in…castig (detalii aici);

2. deficitul de cont curent a scazut dramatic – de la 14.4 miliarde euro in primele 10 luni din 2008 la 3.9 miliarde in primele 10 luni din 2009, iar deficitul comercial (import-export) a scazut de la 15.5 mld euro la 5.4 mld euro, importatorii avand acum mai putine plati externe de facut, ceea ce inseamna ca presiunile pe curs au fost semnificativ mai mici.

3. romanii care muncesc in strainatate au continuat sa trimita bani in tara (detalii aici) iar investitiile straine, desi au scazut la jumatate, au reusit sa acopere in intregime deficitul de cont curent (in 2008 proportia a fost de 53.5%)

4. datoria externa pe termen scurt s-a redus cu 7.2 miliarde in 2009, o mare parte din banii “fierbinti” parasind Romania la inceputul acestui an (detalii aici)

5. deficitul bugetar nu a scapat de sub control, guvernul Boc incadrandu-se in tinta convenita cu FMI (7.3%) iar perspectivele pentru 2010 sunt incurajatoare.

Luand in considerare toate cele de mai sus, este de asteptat ca si in perioada urmatoare leul sa ramana relativ stabil, variatiile de +/- 2-3% fiind normale.

Mai jos se poate observa evolutia a 4 monede din zona CEE in comparatie cu euro, leul avand cel mai mult de pierdut de pe urma acestei crize, deprecierea fata de sfarsitul anului trecut fiind de 7.6%, in timp ce coroana ceha s-a apreciat cu 5%.


Din declaratiile bancherilor, intelegem ca multi investitori straini pariaza acum pe aprecierea monedei nationale, tinta fiind de 4.1 lei pe euro, insa BNR nu poate permite a apreciere prea mare pentru ca astfel exportatorii vor avea de suferit.

Citeste in Ziarul Financiar cum explica analistii evolutia leului din ultima perioada.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP