Cristian Orgonaş: Impactul “primei case” asupra evoluţiei soldului creditelor ipotecare - Bloguri economice

luni, 28 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Impactul “primei case” asupra evoluţiei soldului creditelor ipotecare

Desi nu a avut succesul scontat, programul Prima Casa a reusit totusi sa dezghete intr-o oarecare masura piata imprumuturilor acordate de banci pentru cumpararea de locuinte, soldul total al acestui tip de credite crescand cu 6.8% in perioada septembrie - noiembrie, de la 22.45 la 23.99 miliarde lei.

In primele 11 luni din 2009, soldul creditelor ipotecare acordate in euro s-a majorat cu 17.4% (60% din aceasta crestere a venit insa in ultimele 3 luni), iar cel al creditelor ipotecare in lei s-a majorat cu 4%, datele complete mai jos, click pe grafic pentru marire.


De remarcat ca garantiile acordate stat pana la sfarsitul lunii noiembrie au totalizat aproximativ 400 de milioane de euro, dar soldul creditelor ipotecare a crescut cu mai putin (~360 mil euro), ceea ce inseamna ca fara acest program, bancile abia ar fi putut sa mentina soldul constant.

Mai mult, cu tot ajutorul programului guvernamental, soldul creditelor acordate in lei a scazut cu 1.3% in ultimele 3 luni, insa in cifre absolute, aceasta scadere este minora daca luam in considerare faptul ca aproape 80% din credite se acorda in euro.

O sa scriu un articol mai amplu despre Prima Casa la inceputul lunii ianuarie

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP