Cristian Orgonaş: Industria confirmă trendul pozitiv, construcţiile confirmă trendul negativ - Bloguri economice

marți, 8 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Industria confirmă trendul pozitiv, construcţiile confirmă trendul negativ

Conform Institutului National de Statistica, in luna octombrie, indicele productiei industriale ajustat sezonier a crescut cu 0.2% comparativ cu luna septembrie, insa a scazut cu 1.5% fata de octombrie 2008.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat cresteri în industria bunurilor de capital (+2,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,6%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-6,5%), industria energetica (-0,4%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).

In primele 10 luni, productia industriala a scazut cu 7.9% comparativ cu primele 10 luni din 2008, iar comenzile noi din industrie au scazut in octombrie cu 12.5%, graficul mai jos, click pentru marire.


In trimestrul trei, Industria a scazut cu 3.5% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, si este foarte probabil ca in trimestrul patru, acest sector sa contribuie in mod pozitiv la formarea PIB.

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, acesta a scazut in octombrie cu 25.3% ca serie bruta si 22.4% ca serie ajustata fata de octombrie 2008, iar in primele 10 luni, scaderea bruta a fost de 15.7%, iar cea ajustata de 11.3%, detalii mai jos.

Tinand cont de aceasta evolutie, cred ca sunt slabe sanse ca acest sector sa isi revina mai devreme de trimestrul doi al anului viitor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP