Cristian Orgonaş: Misery Index – varianta 2009 - Bloguri economice

luni, 21 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Misery Index – varianta 2009

La inceputul anilor 70, economistul Arthur Okun a creat un indice numit Misery Index care se calculeaza prin cumularea ratei somajului cu rata inflatiei - cu cat valoarea acestui indice este mai mare, cu atat costurile sociale pe care o tara este nevoita sa le suporte sunt mai mari.

In 2009, analistul Moody`s Pierre Cailleteau a modificat acest indice, inlocuind inflatia (care acum in multe state nu mai este o problema) cu deficitul bugetar, iar rezultatul a fost un clasament in care Spania conduce detasat, detaliile mai jos, via The New York Times.


Cum poti reduce somajul? Stimuand angajarile in sectorul privat, numai ca asta costa iar deficitele bugetare deja uriase ingusteaza foarte mult marjele de manevra ale guvernelor – spre exemplu, Spania va avea atat in 2009 cat si in 2010 un deficit bugetar in jurul a 10-11% iar somajul se situeaza la aproximativ 20%. Grecia se afla intr-o situatie asemanatoare, cu mentiunea ca somajul este de doar 9%.
Cum sta Romania? Click pe grafic pentru detalii

Observam ca doar in 1999 am stat mai prost decat in 2009, insa in compararatie cu Spania, Grecia sau Irlanda, stam chiar bine.

Romania insa, a avut nevoie de ajutorul FMI pentru a nu intra in colaps in 2009.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP