Cristian Orgonaş: Numărul salariaţilor din economie: un an de criză a şters nouă ani de creştere economică - Bloguri economice

miercuri, 16 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Numărul salariaţilor din economie: un an de criză a şters nouă ani de creştere economică

In ianuarie 2000, numarul total al salariatilor din economie a fost de 4.457.000. Dupa 9 ani de crestere economica neintrerupta, perioada in care PIB-ul Romaniei s-a majorat de la 40.6 miliarde euro la 137 miliarde euro, numarul salariatilor a ajuns in septembrie 2008 la 4.834.600, ceea ce inseamna un plus de 377.600 de locuri de munca.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut insa, numarul salariatilor s-a incadrat pe un trend descendent, astfel ca in octombrie 2009, totalul acestora a scazut la 4.408.600, cu 48.400 mai putini decat in urma cu zece ani, ceea ce inseamna ca doar un an de criza, a reusit sa ”stearga” mai multe locuri de munca decat au fost create in noua ani de crestere economica, datele mai jos, click pe grafic pentru marire.


Anul viitor, probabil ca economia Romaniei va intra din nou pe crestere, insa daca noul guvern nu va stimula cu adevarat crearea de noi locuri de munca (asa cum NU au facut guvernele Nastase si Tariceanu), probabil ca vor fi necesari cel putin zece ani pana cand numarul salariatilor va ajunge din nou la nivelul din septembrie 2008.

De ce este vital sa crestem numarul salariatilor, in special in mediul privat? Pentru ca economia romaneasca nu va putea suporta la nesfarsit un raport de un salariat la 1.3 pensionari, si un bugetar la trei salariati in privat.

PS: cred ca cel mai simplu mod de a creste numarul oficial al salariatilor, ar fi aducerea la suprafata a unei parti din economia subterana, insa pana acum, niciun guvern nu a obtinut rezultate satisfacatoare in acest domeniu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP