Cristian Orgonaş: O veste bună – scade datoria externă pe termen scurt - Bloguri economice

luni, 14 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: O veste bună – scade datoria externă pe termen scurt

In ultimii ani, datoria externa pe termen scurt a crescut spectaculos, ajungand de la 2.4 miliarde euro in decembrie 2004, la 22.2 miliarde euro in decembrie 2008, vulnerabilitatea economiei romanesti sporind astfel semnificativ in aceasta perioada.

Datoria externa pe termen scurt este formata atat din capitaluri speculative, cat si din imprumuturile pe termen scurt – de regula un an – pe care companiile (banci si multinationale in special) le-au primit din strainatate.

Atat timp cat sentimentul investitorilor straini vis-a-vis de Romania a fost unul favorabil, nu am avut nicio problema in a finanta datoria pe termen scurt pentru ca in tara intra foarte multa valuta, deci aveam de unde da banii inapoi, insa la sfarsitul anului trecut, lucrurile s-au schimbat dramatic.

Intrarile de valuta au inceput sa scada, iar capitalurile speculative au inceput sa iasa, astfel ca presiunile pe moneda nationala au fost foarte mari.

Conform calculelor pe care le-am facut pe baza datelor de la BNR, in decembrie, datoria externa pe termen scurt reprezenta: 16.2% din PIB, 30.8% din totalul datoriei externe si echivalentul a aproape 85% din rezervele BNR.

Spre comparatie, in 2008, in Estonia si Letonia, ponderea in PIB a datoriei externe pe termen scurt a fost de 46.6% respectiv 42.9%, iar rezervele valutare ale celor doua Banci Centrale nu acopereau decat in proportie de 38% respectiv 36% aceasta datorie. In momentul in care capitalurile speculative au inceput sa paraseasca aceste doua tari, economiile lor s-au prabusit.

In ceea ce priveste Romania, in ultimele 10 luni, acest tip de datorie a scazut cu 32%, de la 22.2 mld euro in decembrie 2008 la 15 mld euro in octombrie 2009, aceasta evolutie fiind de natura sa imbunatateasca perceptia investitorilor straini asupra economiei romanesti.

Unde s-au dus acesti 7.2 miliarde euro? O parte s-au transformat in datorie pe termen mediu si lung (vezi cresterea cu 1.7 mld euro a depozitelor nerezidentilor), insa cea mai mare parte au parasit Romania, BNR luptand din greu sa mentina o anumita stabilitate a cursului valutar.

In acest moment, datoria pe termen scurt nu mai reprezinta decat 12.5% din PIB, 19.3% din datoria externa totala si 52.8% din rezervele BNR, click pe graficul de mai jos pentru detalii (pe situl BNR, nu am gasit datele pe ianuarie privitoare la datorie).


Alaturi de scaderea deficitului de cont curent, reducerea datoriei externe pe termen scurt este unul dintre efectele pozitive ale crizei economice prin care trecem, evolutia ambilor indicatori avand efecte pozitive si asupra cursului de schimb.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP