Cristian Orgonaş: Reforma sectorului bugetar, o castană fierbinte în mâinile noului guvern - Bloguri economice

joi, 17 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Reforma sectorului bugetar, o castană fierbinte în mâinile noului guvern

Sunt convins ca in saptamanile si lunile urmatoare, vom discuta mult despre reforma administratiei si despre numarul bugetarilor care vor fi concediati, fiind evident ca in 2010, bugetul va intra in colaps daca nu se reduc cheltuielile publice.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor

In tarile civilizate, ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor este de 5%, maxim 6%. In Romania anului 2009, aceasta pondere este 9.4%, insa ne-am angajat in fata FMI sa o reducem la 7% pana in 2015.

Ce inseamna acest lucru? Conform calculelor Comisiei Nationale de Prognoza, in 2015, valoarea PIB va fi in jurul a 800 de miliarde de lei, iar 7% inseamna 56 miliarde. Cat a cheltuit guvernul in 2009? Aproximativ 47 miliarde lei.

Din calculele de mai sus rezulta ca in 6 ani, bugetul de salarii nu poate creste cu mai mult de 9 miliarde de lei sau 3.5% pe an daca vrem sa atingem tinta stabilita cu FMI, iar asta in conditiile in care oricum datele care au venit de la CNP sunt cam optimiste.

Daca privim insa proiectia salariului minim luat in considerare in Legea de salarizare unica, observam ca acesta creste cu 83% pana in 2015 (datele aici), ceea ce va duce in mod sigur la o crestere semnificativa a bugetului de salarii, mult peste cele 56 miliarde mentionate mai sus.

In aceste conditii, poate guvernul sa atinga tinta de 7% fara sa concedieze personal? Raspunsul este evident nu.

Cele doua categorii de bugetari

Numarul total al locurilor de munca din sectorul bugetar este de aproximativ 1.400.000, insa exista doua categorii de bugetari:

1. Cei din sectorul public – Sanatate si Asistenta Sociala, Invatamant, Administratie Publica si Aparare – la 31 octombrie 2009, numarul salariatilor din acest sector a fost de 984.900

2. Cei care lucreaza in Regiile Autonome, Societatile Nationale si alte companii de stat subventionate direct sau indirect de la buget

I Angajatii din sectorul public

La sfarsitul anului trecut, numarul salariatilor era de 404.1 mii in Invatamant, 368.6 mii in Sanatate si 217.2 mii in Administratie si Aparare. In primele 10 luni ale acestui an, numarul salariatilor a scazut cu 9.200 in Invatamant si a crescut in Sanatate si Administratie/Aparare cu 3.400, respectiv 800.

Cum arata aceste cifre in comparatie cu ceea ce s-a intamplat in mediul privat, respectiv Industrie, Comert si Constructii (aceste 3 sectoare dau 73% din totalul salariatilor din sectorul privat)? Click pe graficul de mai jos pentru detalii.


Intre ianuarie si octombrie, sectorul privat a pierdut 325.000 de salariati (8.7% din total), iar sectorul public 5000, sau 0.5% din total. Cum numarul locurilor de munca va scadea si in prima parte a anului viitor, este posibil ca cifra de 325.000 sa creasca la jumatate de milion.

In aceste conditii, poate guvernul sa mentina stabil numarul salariatilor din sectorul public fara a genera un deficit bugetar nesustenabil? Evident, nu!

II Angajatii din companiile de stat

Pierderile pe care unele dintre companiile de stat le inregistreaza sunt uriase. Spre exemplu, conform datelor publicate pe situl ministerului de finante, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, a inregistrat anul trecut o pierdere de 782 milioane lei (asta dupa ce in 2007 a mai pierdut 334 de milioane), iar Compania Nationala a Huilei 351 de milioane, astfel ca doar aceste doua companii au generat pierderi de aproape 300.000.000 de euro in 2008.

In acelasi timp, sumele pe care CFR si CNH le datoreaza statului, se ridica la aproape un miliard de euro.

Cat timp mai poate tolera Guvernul o asemenea situatie? FMI a interzis subventionarea companiilor cu datorii mari la buget, iar in lipsa subventiilor, multe dintre aceste companii vor intra in faliment.

Ce inseamna faliment? Inseamna ca se vor pierde mai multe locuri de munca decat in cazul in care sindicatele ar accepta acum o restructurare de personal.

Ca o concluzie la toate cele spuse mai sus – singurul mod prin care deficitul bugetar poate fi tinut sub control anul viitor este acela de a reduce cheltuielile publice. Iar reducerea cheltuielilor publice nu poate fi facuta fara o reducere de personal sau, ca alternativa, reducerea cheltuielilor cu salariile fie prin acordarea de zile de concediu neplatite, fie prin scaderea salariilor.

In primul caz, doar o parte dintre bugetari ar fi afectati. In al doilea caz, vor suferi toti. Ce alternativa va alege Guvernul? Dar sindicatele?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP