Cristian Orgonaş: Restanţele la creditele în valută: +40% în ultimele două luni. Se apropie sezonul executărilor silite? - Bloguri economice

marți, 29 decembrie 2009

Cristian Orgonaş: Restanţele la creditele în valută: +40% în ultimele două luni. Se apropie sezonul executărilor silite?

Numarul restantierilor

In octombrie, numarul celor care aveau restante mai mari de 30 de zile la plata ratelor a scazut usor fata de septembrie, de la 648.970 la 645.201 persoane, aceasta fiind prima reducere a numarului restantierilor din martie 2009.Cum se explica aceasta reducere, mai ales in conditiile in care tot in octombrie, numarul somerilor a crescut cu aproape 29.000 de persoane? Cel mai probabil, scaderea numarului restantierilor a fost determinata de rescadentarea unor imprumuturi cu probleme si/sau de externalizarea unor credite neperformante, astfel ca o parte dintre persoanele care pana luna trecuta apareau ca restantieri, acum nu mai apar.

In comparatie cu sfarsitul anului trecut, numarul restantierilor este cu 43% mai mare (+196.000 de persoane), click pe graficul din stanga pentru detalii.

Soldul creditelor restante

Tot astazi, BNR a comunicat situatia creditelor restante la nivel national, iar datele nu sunt tocmai incurajatoare – soldul creditelor restante a crescut in noiembrie cu 811 milioane lei fata de octombrie, ajungand la 8 miliarde lei sau 3.96% din totalul soldului de credite.

Restantele la creditele in lei au crescut cu 182 milioane, ajungand la 4.2 miliarde lei sau 5.2% din totalul creditelor acordate in moneda nationala, iar restantele la creditele in euro au crescut cu 629 milioane lei, ajungand la 3.8 miliarde sau 3.96% din total.

De mentionat ca suma cu care au crescut restantele in noiembrie este cea mai mare de la inceputul crizei, iar cresterea semnificativa a restantelor la creditele in valuta arata ca sezonul executarilor silite in domeniul imobiliar se apropie - multe dintre creditele in valuta fiind ipotecare sau garantate cu ipoteca, iar neplata lor atrage executarea garantiilor de catre banci.

In graficul din dreapta se poate observa evolutia ponderii restantelor in total sold credite (in octombrie si noiembrie, restantele la creditele in valuta au crescut cu 40%!!), iar in cel din stanga se poate observa evolutia lunara a soldului restantelor in sume absolute (click pe grafice pentru marire).
Procentul de 3.96% cat reprezinta restantele in total sold credite nu ridica inca probleme deosebite bancilor, insa viteza cu care cresc restantele arata ca bancile nu mai pot amana la nesfarsit executarea debitorilor.Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP